Procházka oblohou (listopad)

2. listopad 2008

Zdá se, že s postupem podzimu ubývá jasných nocí a pozorovatelům nebývá často nakloněno ani počasí. Útěchou v blížícím se závěru roku nám budiž to, že ani v jednom ročním období neuvidíme volným okem na obloze tolik hvězd jako v zimě. Ta si už s podzimní oblohou podává ruku.

Důkazem může být to, že se nám v pozdních nočních hodinách z východu blíží v plné kráse bájný lovec Orión, jedno z nejhezčích souhvězdí vůbec. Zůstaneme-li u postav řeckých bájí, především příběhu o Perseovi a Andromedě, tak vysoko nad obzorem se můžeme kochat královnou Cassiopeiou, nad ní září král Cefeus, zatímco dole to jistí hrdina Perseus po pravém boku s princeznou Andromedou. Rovníkovou oblast oblohy pokrývají obrazce Ryb a Velryby.
Jak jsou na tom s viditelností planety? Merkur uvidíme začátkem měsíce na ranní obloze, Venuše se nachází večer nad jihozápadním obzorem, Mars bude až do konce roku nepozorovatelný. Největší planeta naší soustavy Jupiter se stále promítá do souhvězdí Střelce a je viditelná jen na večerní obloze, zatímco druhý obr Saturn se dosud pohybuje ve Lvu a uvidíme ho na ranním nebi. Uran je na obloze většinu noci kromě jitra a Neptun se nachází na večerní obloze.
Na úkazy je listopadová obloha velmi chudá. Těšit se můžeme jen na konjunkci Měsíce s hvězdou Regulus 20.listopadu ve tři hodiny ráno. 9. listopadu bude Zemi nejblíže planetka Toutatis - asi 75 miliónů kilometrů. 30.listopadu bude na západní večerní obloze Venuše asi 2 stupně od Jupiteru. Listopadová askeze na úkazy skončí v prosinci - a tak s předstihem mohu upozornit hned na 1.prosince, kdy zaujme nejen pěkné večerní seskupení Měsíce, Venuše a Jupiteru, ale hned dvě konjunkce, nejprve Jupiteru s Měsícem v 16 hodin a o dvě hodiny později Venuše s Měsícem - ta bude korunovaná dokonce zákrytem Venuše. Oba úkazy budou na našem území viditelné.
A na závěr jako vždy měsíční fáze. 6. listopadu bude Měsíc v první čtvrti, třináctého v úplňku, v poslední čtvrti pak devatenáctého a nov nastane 27.listopadu.
Při podzimních toulkách oblohou přejeme příjemnou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio