Procházka oblohou (červenec)

2. červenec 2006

Červencové pozorovatele jistě potěší fakt, že zpočátku málo tmavá obloha začne být přibližně od poloviny měsíce přece jen tmavší, noci se pomalu prodlužují a Slunce sestupuje víc než 18 stupňů pod obzor.

K rychlé orientaci na obloze poslouží známý letní trojúhelník s vrcholy, jasnými hvězdami Vegou v Lyře, Denebem v Labuti a Altairem v Orlu. Léto je ta správná doba ke sledování Mléčné dráhy, která nyní prochází nadhlavníkem a je rozprostřena téměř přes celou oblohu. Jako všechny galaxie, má i ta naše tvar plochého disku, proto nejvíc hvězd uvidíme při pohledu v jeho nejdelší rovině. Minule jsem radil, že střed Galaxie lze najít nad jižním obzorem souhvězdí Střelce. Nemusíme ale setrvávat jen "doma". Další snadno viditelnou galaxií je třeba M 31 v Andromedě, její obláček najdete pouhým okem pod souhvězdím Cassiopei, které připomíná tvarem dvojité W. Pohled dalekohledem je samozřejmě působivější. Naopak jen velmi silný teleskop by odhalil největší seskupení galaxií, které se nachází v malém, ale výrazném souhvězdí Severní koruny, mezi Pastýřem a Herkulem. Galaktická kupa soustřeďuje kolem 400 těchto útvarů.
Pojďme ale k planetám v naší sluneční soustavě. Merkur je teď nepozorovatelný, stejně jako Saturn, který mizí v záři večerního soumraku. Zanedlouho jej bude následovat i Mars, který je stále ještě vidět večer nízko nad západním obzorem Venuši spatříme jako jitřenku nad východoseverovýchodním obzorem. Nejvýrazněji svítí v první polovině noci Jupiter. Uran a Neptun jsou vidět po většinu noci, ovšem jen v silnějších dalekohledech.
Z úkazů nás toho moc nečeká, ovšem konjunkce Marsu s Měsícem 27. července bude o to zajímavější, že by měla kolem osmé večer vyvrcholit u nás viditelným zákrytem Marsu 11. července je Měsíc v úplňku, sedmnáctého v poslední čtvrti a pětadvacátého v novu. Do první čtvrti doroste 2. srpna.
Příjemné letní dny i noci a hezkou podívanou!

Miroslav Zimmer

Spustit audio