Procházka oblohou

30. září 2004

Pohled na říjnovou oblohu (vysíláno v Planetáriu 40/2004, 2.- 6. října)

Na první pohled se zdá, že podzimní obloha je méně zajímavá než jarní, či letní. Můžeme ještě vidět Labuť, Orla a Lyru, ale už dost nízko nad západním obzorem. Souhvězdí Velkého vozu, které nikdy nezapadá, zase kleslo nízko k severnímu obzoru a Orion ještě nevyšel. Dvojité W Cassiopei máme nyní téměř nad hlavou. Pravda, mnoho jasných stálic se teď na obloze nenachází, ale zato vyniknou mnohé zajímavé hvězdokupy, mlhoviny i proměnné hvězdy. Nejnápadnějším seskupením je Perseova skupina souhvězdí. Pod jasnými hvězdami Andromedy a velkým Pegasovým čtvercem, který je dobrým orientačním bodem podzimní oblohy, najdeme Ryby a Vodnáře. Nízko nad jižním obzorem svítí Fomalhaut, hvězda ze souhvězdí Jižní ryby. Je od nás 23 světelných let daleko a její povrchová teplota je asi 10 000°C. Arabský název Fum-Al-Hut znamená "Tlama ryby". Na východ od této hvězdy najdeme dvě nevýrazná souhvězdí Sochaře a Pece.
A jak jsou na tom v říjnu s viditelností planety? Merkur a Mars se skrývají v záři za Sluncem. Jupiter se z ní právě vymanil a bude vidět ráno nízko nad východním obzorem. Venuše září vysoko na ranní obloze jako Jitřenka, počátkem měsíce ve Lvu blízko hvězdy Regulus. Saturn teď spatříme na ranní obloze v souhvězdí Blíženců, postupně bude viditelný i po většinu noci, protože bude vycházet pozdě večer. Uran ve Vodnářovi bude k vidění celou noc, s výjimkou jitra, Neptun v Kozorohovi je vidět večer na jihu, oba samozřejmě jen v silnějších dalekohledech.
Říjnovým úkazům dominuje 28. října úplné zatmění Měsíce, viditelné v celém svém průběhu i u nás. Začne přibližně ve čtvrt na tři ráno a skončí krátce před šestou hodinou ranní středoevropského času. Z dalších úkazů zaujme 10. října konjunkce Měsíce s hvězdou Regulus, která se bude nacházet asi 4 úhlové stupně od měsíčního disku. 21. října nastává maximum meteorického roje Orionid. Můžeme v něm pozorovat i kolem tří desítek meteorů za hodinu. Roj je kometárního původu, pochází z Halleyovy komety. Letos nebude jeho pozorování rušit Měsíc. No a konečně 31. října nastane konjunkce Měsíce s Aldebaranem.
Když už jsme u Měsíce, přidejme i jeho fáze. 6. října bude v poslední čtvrti, 14. října v novu, tudíž neviditelný. 20. října bude na večerní obloze v první čtvrti a v úplňku pak samozřejmě 28. října, kdy nám - jak jsme si už řekli - připraví spolu se Zemí a Sluncem zajímavou podívanou v podobě úplného zatmění.
Přejeme vám jasné nebe a hezkou podívanou.

Miroslav Zimmer

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se obvykle vysílá v rámci každého prvního Planetária v měsíci.

Na titulní stránku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.