Přírodní léky proti chřipce aneb Moudra našich babiček

21. únor 2018

V době chřipkové epidemie se všichni snažíme „to“ nechytit. A když už, tak být z choroby co nejrychleji venku. S tím nám mohou pomoci moudra našich babiček.

„Základ je prevence. Vitamíny, zdravá strava, a k tomu třeba pár kapek lihového extraktu třapatky, nebo echinacei, pomůže posílit naši imunitu,“ říká chomutovský bylinkář Pavel Roth.

Chcete se doma cítit bezpečně, dezinfikujte si svůj životní prostor cibulí. Je to snadné. Stačí na mísu položit několik neloupaných cibulí a je to.

„Už v době španělské chřipky se přišlo na to, že látky, které cibule vylučuje, čistí vzduch od virů. Zatímco celé vesnice padaly pod zákeřným virem, obyvatelé jednoho statku, ležícího uprostřed nemocí zamořené zóny, zůstávali zdraví. Ukázalo se, že to bylo právě díky cibuli, kterou měli ve světnici na ošatce,“ vypráví historický příběh bylinkář, podle kterého vám stejnou službu udělá i cibule ze supermarketu.

Pokud prevence nezabere, mohou i v léčení chřipky pomoci bylinky – třeba odvar z vrbové kůry pomáhá snižovat teplotu. Pomáhá i tužebník. „Na rýmu zase pomůže, když si budete nos vyplachovat odvarem z heřmánku. Do dvou dnů může být po rýmě,“ tvrdí Pavel Roth.

A když už se dostanete z nejhoršího, sáhněte po bylince zvané benedikt. „Po nemoci jsme zesláblí a vysílení, proto se potřebujeme dostat rychle zpátky do formy. Právě k tomu je benedikt úžasný,“ říká bylinkář.

Poslechněte si audiozáznam celého rozhovoru s Jiřím Rothem z přiloženého audiozáznamu. Pohodu u poslechu vám přeje Český rozhlas Sever!

Nemoc, lék, prášky, chřipka, nachlazení (ilustrační foto)
Spustit audio