Primátorem Teplic zůstává Jaroslav Kubera z ODS

7. listopad 2014

Jaroslav Kubera z ODS zůstává primátorem Teplic. V tajné volbě zastupitelů dnes získal 14 hlasů, tedy o jeden hlas více, než má koalice. Město povede Kubera už v šestém volebním období.

Na spolupráci se v Teplicích dohodly vítězná ODS s ČSSD a TOP 09. Koalice má ale v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu jen 13 hlasů. Spoléhá proto na hlasy některých opozičních zastupitelů, kteří jsou ochotni podpořit program složený i z programů dalších stran.

Chybějící hlas ve volbě primátora dodal Michal Kasal ze strany Pro sport a zdraví. Ten hlasoval s koalicí proto, že se mu líbí její program a dostal funkci předsedy finančního výboru. Kasal ale upozornil, že menšinová koalice nemá jeho hlas jistý napořád.

"Znamená bianco šek jenom za předpokladu, že bude dodržováno to, co je napsáno v základních programových prioritách. Potom ano. Jestliže se od toho odchýlí, tak samozřejmě nikoliv," řekl Kasal.

Opoziční hnutí ANO a Volba PRO!Teplice odmítly koalici podpořit. „Uvidíme, jak pan primátor zvládne širokou a velmi křehkou koalici, když nebyl na takovouto demokratickou práci zvyklý. My se samozřejmě budeme snažit být silná opozice,“ okomentoval staronové vedení lídr Volby PRO!Teplice Jakub Mráček.

Staronový primátor Kubera spolupráci koalice s opozicí nevyloučil. "Nejhorší, co můžu udělat, je, že útočím na potencionálního partnera, což se tady dělo. To já přikládám nezkušenosti těch mladých politiků. Mají úžasnou chuť do života, aktivity a je spousta věcí, kde se shodneme, kde žádný problém nebude. Je jenom několik věcí, kde můžeme mít jiný názor," podotkl.

Dalšími kandidáty na primátora byli Jiří Řehák z Volby PRO!Teplice, který dostal deset hlasů, a komunista Jaromír Kohlíček. Toho podpořili tři zastupitelé.

Náměstky primátora by měli být Hynek Hanza (ODS) a Radka Růžičková (ČSSD). Rada má celkem devět členů a nejmladším je osmnáctiletý gymnazista Dominik Feri, nestraník zvolený za TOP 09.

autoři: ČRo , dka
Spustit audio