Příjezd do republiky brzdí preventivní prohlídky. Hasiči měří teplotu také na dálnici D8

11. březen 2020 08:38

Řidiči čekají nárazově v kolonách na příjezdu do České republiky od Petrovic na Ústecku na dálnici D8. Brzdí je preventivní prohlídky kvůli šíření koronaviru.

„Ty reakce jsou, řekl bych, vesměs pozitivní. Tedy v tom smyslu, že ti řidiči chápou smysl těchto opatření,“ popisuje reakce řidičů při kontrolách ředitel krajské dopravní policie Jiří Ušák.

Na stanovišti na D8 pod dálničními tunely u Varvažova, ve směru na Prahu, je podle Ušáka vždy zhruba 20 příslušníků záchranných sborů v non stop provozu.

Hasiči zastavují všechny řidiče pod tunely na D8

Hasiči k měření používají bezdotykové teploměry, které dodalo ministerstvo zdravotnictví. Na sobě přitom mají žlutou ochrannou kombinézu, štít, respirátor a latexové rukavice. Teploměr přiloží k čelu lidí, kteří přijíždějí od německých hranic.

„Na základě symptomů a pohovorů potom probíhají další šetření včetně měření teploty. Rozdáváme také informační letáky s popisem příznaků a preventivních kroků, které by se měly dodržet,“ vysvětluje Ušák.

Cestující z autobusů pro změření vystupují, posádky osobních aut mohou zůstat sedět. „Toto opatření bude trvat několik dní, o jeho délce nebudeme my rozhodovat,“ shrnul ředitel krajské dopravní policie Jiří Ušák.

Pokud se na teploměru objevila hodnota nad 38 °C, skončil by dotyčný na infekčním oddělení ústecké Masarykovy nemocnice, kde je pro nakažené koronavirem připravený speciální pavilon.

Spustit audio

Související