Příběhy z kalendáře - Anton Martius

9. březen 2011
Příběhy z kalendáře

Je to příběh zapomenutého vůdce a filozofa. Jmenoval se Anton Martius. Narodil se o vánocích 1794 v západočeském městě Aš jako syn protestantského pastora.

Na studia ho rodiče poslali do duryňské Jeny, kde se zapsal na teologii, medicínu a přírodní vědy. O prázdninách procestoval Itálii a Sicílii. Coby student vstoupil do sboru dobrovolníků, kteří bojovali proti Napoleonovi.

Bylo mu 28 let, když se setkal s velkým německým spisovatelem Johannem Wolfgangem Goethem - a stali se z nich přátelé. Právě na Goethovu radu pokračoval Martius ve studiích a získal doktorát filozofie. Přírodní vědy ho ale přitahovaly víc, a tak po studiích se začal zabývat výzkumem pramenů v Mariánských Lázních, Karlových Varech, Teplicích a Františkových Lázních. Stal se z něj uznávaný mineralog a v rámci studijních cest prošel Německo, Itálii, Dánsko, Rusko a Francii. Dodnes je mezi odborníky ceněný jeho seznam hornin v Karpatech.

Zpátky do Čech přichází Anton Martius roku 1818. Nejprve se stal tak trochu výstředním evangelickým duchovním na Ašsku, když se věnoval archeologii a nešťastně ho proslavily objevy, které mylně datoval do dob římského osídlení. Roku 1847 si koupil dům v dnes už zaniklých Kralupech u Chomutova.

Živil se hospodařením a samozřejmě neustále se věnoval bádání. Je autorem mnoha spisů, ale většina jich nikdy nevyšla. Zabýval se například pohanskými pohřebišti na Žatecku a v Krušnohoří. Martius byl celá léta sám, bez rodiny, oddaný jen bádání. V pozdním věku, bylo mu 72 let, konvertoval ke katolictví, což byl následek toho, že mu protestanti zakázali kázat, a to kvůli tomu, že se ve svých kázáních vyjadřoval k aktuálním politickým událostem.

Později se z Kralup přestěhoval do Vernéřova. V té době patřila obec baronu Hugo Korb-Waldenheim, který Martiovi nabídl vybudování muzea na zámku ve Vernéřově, do kterého umístí jeho rozsáhlou sbírku minerálů z Krušných hor. Anton Martius na to přistoupil a stal se správcem vlastní sbírky. Ta ale po jeho smrti zanikla, stejně jako později celý Vernéřov.

Anton Martius tam zemřel 9. března 1876. Pohřben je u kostela v Mikulovicích u Klášterce nad Ohří.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.