Přes Teplice povede nová cyklotrasa pro cyklisty

15. květen 2020 10:59

Novou cyklotrasu začnou budovat v Teplicích. Variantu, kudy povede, už schválili zastupitelé. Měla by cyklisty bezpečně dostat z Trnovan do Řetenic. Cyklotrasa ale povede kolem Nákladní ulice, což je jedna z nejvytíženějších silnic ve městě.

Za cyklisty, kteří dlouhá léta volají po vybudování bezpečného průjezdu městem, vyjádřil rozpaky z výběru trasy zastupitel hnutí PRO!Teplice Jakub Mráček: „Je to konečně nějaká infrastruktura pro cyklisty, ale abychom si nalili čistého vína, reálně to žádný velký komfort ani bezpečnost nepřinese. V podstatě to bude legalizace stavu, kde dnes už řada cyklistů jezdí, ale třeba po chodníku, protože se jinde necítí bezpečně.“

Podle primátora Hynka Hanzy z ODS je to nejlepší možná varianta, která vzešla z tzv. „plánu udržitelné městské mobility“.

Tudy by brzy mohla vést nová cyklotrasa přes Teplice

Námitky cyklistů uznává. „Musíme to brát z několika pohledů – turistického a dopravního. Cyklista, znalý toho místa, nikdy nepojede místy, kudy je to možné realizovat, protože vždy pojede nějakou ulicí, kde já ten cyklopruh nemůžu udělat. On tam ale pojede, protože ví, že je tam malá doprava,“ vysvětluje Hanza.

Práce na nové cyklotrase začnou v ideálním případě příští rok. V budoucnu by se měla páteřní trasa v Řetenicích spojit s cyklotrasou ze Šanova, a cyklisty navést k oblíbené nádrži Barbora.

Související