Záchytka v Teplicích funguje právě rok – za tu dobu tam přečkalo noc přes 800 lidí

13. květen 2020 09:03

Přesně před rokem strávil noc na záchytné stanici v areálu nemocnice v Teplicích první klient. Ústecký kraj tehdy obnovil zařízení pro opilce a narkomany po 18 letech. Za rok jím prošlo přes 800 lidí.

Záchytka má podle hlavní sestry Jaroslavy Duchoňové smysl. Její klienti by totiž jinak dál končili na akutních lůžcích v nemocnicích mezi běžnými pacienty.

„U nás, na záchytné stanici v Teplicích, bylo za rok 812 klientů, z toho bylo 51 klientů ošetřeno ambulantně. Většina z nich je sociálně slabších, včetně bezdomovců. Klienti jsou převážně z Teplic, následuje Ústí nad Labem, Most, Chomutov, Litoměřice,“ shrnuje Duchoňová.

Menší problémy jsou s opilci. Loni v červenci po dvou měsících fungování jejich reakce zhodnotil sanitář Jaroslav Škoda: „Jsou na ulici, ve finále jsou zničení životem, tady to je pro ně vidina noclehu, tepla, pití, toalety, možnosti koupele.“

Naopak lidé pod vlivem drog bývají podle Jaroslavy Duchoňové agresivnější: „Musíme k nim mít jiný přístup – jsou agresivní, často nás napadají, a to i fyzicky. Měli jsme tu bohužel i případ, kdy klient pod vlivem drog napadl člena personálu, který pak skončil v pracovní neschopnosti.“

Třítisícový poplatek za pobyt na záchytce zaplatí jen zhruba 20 procent klientů.

Ústecký kraj stál provoz záchytky v roce 2019 přes 10 milionů korun. Letošní rozpočet převyšuje 18 milionů korun.

Spustit audio

Související