Přemýšlíte o koupi nového auta? Nedívejte se jen na cenu, ale i na výsledky crashtestů

2. leden 2019

Když doma uvažujete o novém autě, vybíráte podle toho, k čemu má sloužit a podle ceny. Někdy mívají ženy ještě připomínku k barvě. Mimořádně důležitým parametrem jsou ale bezpečnostní prvky. Mnohé napoví tzv. „crashtesty“. Ty poslední přinesly nepříjemná překvapení…

Většina v současnosti vyráběných vozů zvládá klasické nárazové zkoušky bez větších problémů, vůbec je ale nezvládl vůz Fiat Panda.

„Při čelním nárazu nemá cestující na zadním sedadle pandy dobře chráněný hrudník, při nárazu zezadu by utrpěla jeho krční páteř. Naprosto skandální jsou pak výsledky ochrany dětí. V předním i bočním nárazu byly rozdány nejhorší možné známky za ochranu hlavy menších i větších dětí. V obou případech bylo riziko vážného zranění hlavy a krku vyhodnoceno jako vysoké,“ popisuje špatné výsledky Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Pandě ještě navíc uškodilo, že výrobce šetřil na systémech aktivní bezpečnosti, takže nakonec tento model nezískal ani jednu z pěti možných hvězd.

Fiat si tak zopakoval propadák z roku 2017, kdy testy vůbec nezvládl model Punto.

Velké překvapení se konalo u robustního off-roadu Jeep Wrangler, který na první pohled evokuje pocit bezpečí. Ve srovnání s Faitem Panda ale dopadl jen o chlup lépe a získal jednu hvězdu.

Jeep Wrangler po čelním nárazu

Důvodů bylo hned několik: málo prvků aktivní bezpečnosti, nedostatečná ochrana hrudníku zadních pasažérů a převážně horší ochrana chodců. Nepříjemným překvapením byly i potíže s instalací některých univerzálních autosedaček.

dTest prověřoval osm vozů, takže zbylých šest obstálo na jedničku s hvězdičkou – tedy dokonce na plný počet pěti hvězd.

Jmenovitě jsou to vozy Audi Q3, BMW X5, Hyundai, Jaguar I-Pace, Peugeot 508 a Volvo V60. Podobné testy probíhají v celé Evropě a výsledky stovek testovaných vozů najdou spotřebitelé ve veřejně přístupné databázi na www.dtest.cz/crashtesty.

Pokud tedy přemýšlíte o koupi nového auta, mrkněte se tam…

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.