Kupujete dětskou autosedačku? Vezměte s sebou auto, ve kterém ji budete nejčastěji používat

9. srpen 2016
Jak správně nakupovat

Nejdůležitější pro výběr správné dětské autosedačky je věk, váha a výška dítěte, které má chránit. A na co mnozí zapomínají, je auto, ve kterém dětskou autosedačku budete vozit. Proč?

Každému je jasné, že dětská autosedačka musí být dítěti „na míru“. Zatím nekoupíte jednu autosedačku, která by s dítětem „rostla“ od miminka až do 12 let. Proto podle toho, jak dítě roste, budete muset dětské autosedačky obměňovat. Nejzranitelnější je nejmenší dítě – od miminka do věku 15 měsíců. Proto se vyplatí koupit na toto období sedačku speciální.

Na trhu je takový výběr dětských autosedaček, že laik sám nepozná, která je dobrá a která ne. Kupujícím navíc ztěžuje výběr to, že v současnosti platí v Evropské unii dvě legislativní úpravy pro schvalování autosedaček do provozu.

Co to znamená? Někteří výrobci uvádějí vhodnost sedaček podle věku a váhy dítěte, někteří podle výšky. Hodně odborníků se ale přiklání k názoru, že pro bezpečnost dítěte při koupi autosedačky je důležitější kritérium jeho výška než váha a věk.

Nechte si poradit na internetu

Naštěstí existují servery, které pravidelně zveřejňují nezávislé testy dětských autosedaček. Těsně před nákupem je tedy dobré nějaký takový server prohlédnout a zjistit, jak na tom který výrobek aktuálně je.

Petr Buček, provozovatel serveru autembezpecne.cz říká: „ Tak kromě autembezpecne.cz mohu doporučit například iDnes.cz, který také pravidelně přináší výsledky těchto testů, anebo se rovnou podívat na stránky adac.de. To jsou stránky německého autoklubu, který je hlavním organizátorem těch nezávislých testů. I když někdo nerozumí němčině, tak ty výsledkové tabulky jsou srozumitelné, protože se jedná především o čísla a plusy a mínusy. Dá se v tom zorientovat.“

kojenec v autosedačce

Jedna věc je, koupit autosedačku na míru dítěti, druhá, neméně důležitá, je koupit ji na míru autu, ve kterém ji budete vozit. Samozřejmě, že autosedačku můžete používat v různých typech aut, ale je pro vás výhodné, ji v autě, ve kterém ji budete vozit nejčastěji, fyzicky vyzkoušet. Pak vás nepřekvapí, když nepůjdou zavřít dveře, nebo že dítě nebude mít dostatečný prostor pro nohy. Z tohoto důvodu je velice riskantní kupovat sedačku přes internet.

Nekupujte použité autosedačky!

Odborníci rozhodně nedoporučují kupovat dětské autosedačky už použité. Tohle je opravdu šetření na nesprávném místě. Nevíte, co má autosedačka za sebou, jestli už neabsolvovala dopravní nehodu a jestli není nějak poškozená. Některé druhy poškození na pohled nezjistíte.

Při výběru dětské autosedačky hraje roli i pohodlnost upínání sedačky do auta a snadná obsluha při upínání dítěte do autosedačky. I proto je výhodné, tohle před koupí opravdu vlastnoručně vyzkoušet, nenechat si jen teoreticky vysvětlit, jak na to. Ono totiž platí, že i ta sebekvalitnější dětská autosedačka vám bude nanic, když bude špatně v autě připevněná, nebo když dítě bude špatně připnuté v ní…

Detaily si můžete poslechnout z přiloženého audiozáznamu.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.