Před 10 lety zasáhla sever Čech povodeň – v Ústeckém kraji se muselo evakuovat 11 000 lidí

2. červen 2023 14:08

Přesně před 10 lety se začaly v obcích a městech v Ústeckém kraji stavět protipovodňové zábrany. Povodeň v roce 2013 zasáhla 52 měst a obcí v kraji, 11 000 lidí při ní bylo evakuováno. Velká voda si tehdy vyžádala i jednu oběť – zemřela 35letá žena, která při venčení psa spadla ve Vysoké Peci na Chomutovsku do podkrušnohorského přivaděče.

Povodeň v roce 2013 byla první ostrou zkouškou třeba pro stěnu na ústeckém Střekově. Zábrana tlak vody vydržela – brzy ráno 5. června se ale přes ni voda přelila. Hladina řeky Labe tehdy přesáhla výšku 10 metrů, na které je stěna stavěná – i přesto byli obyvatelé Střekova rádi, že domy nebyly zaplavené tak vysoko a tak na tak dlouhou dobu jako při povodni v roce 2002, kdy ještě bylo nábřeží bez ochrany.

U Lovochemie a Preolu v Lovosicích voda začala drtit protipovodňovou hráz – ta se ale nakonec neprotrhla a tak nemusel být celý areál řízeně zatopený.

Voda zaplavila obce na Litoměřicku – například Křešice, Mlékojedy nebo Nové Kopisty a Terezín. Díky novému mostu se v Litoměřicích udrželo spojení na obě strany Labe, stejně jako v Děčíně. To bohužel neplatilo v Ústí nad Labem, kde byl jedinou spojnicí mezi centrální a střekovskou částí vlakový pendl.

Deště podmáčely i svah u rozestavěné dálnice D8 u Litochovic – ten se sesunul i s železniční tratí, která dosud nebyla obnovená.

V Ústí nad Labem povodeň kulminovala v noci na 6. června ve výšce skoro 11 metrů. Celkové škody Ústecký kraj vyčíslil na 3,5 miliardy korun.

Spustit audio

Související