Křešice před 10 lety zasáhla 50letá povodeň. Obyvatele tehdy neuchránila ani nová protipovodňová zeď

2. červen 2023 11:10

V červnu roku 2013 zasáhly Česko ničivé povodně. Záplavy způsobily miliardové škody a o život tehdy přišlo 15 lidí. V Ústeckém kraji muselo domovy opustit na 6000 lidí. A Křešicím na Litoměřicku tehdy nepomohl ani nově vybudovaný protipovodňový systém.

„Tady stojíme pod vodou – všude tu byla voda, byl vidět jen kus toho altánu,“ ukazuje Vladimíra Linhartová. Stojí přitom na své zahradě, která byla při poslední povodni celá zatopená. „V roce 2013 jsme měli dům zatopený do výšky 1,5 metru. V roce 2002 to bylo ještě daleko víc,“ dodává.

Obyvatelé Křešic v roce 2013 zažili další ničivou povodeň. Přesto byla podle nezávislého starosty Michala Mančala úplně jiná než v roce 2002. V obci měli dva roky vybudovanou soustavu protipovodňových opatření. „Pro nás jako pro hasiče bylo základem postavit protipovodňové opatření a pak odsud evakuovat občany,“ vzpomíná.

Křešice, ukazatel kulminací jednotlivých povodní

Asi tři metry vysoká a 2300 metrů dlouhá zeď měla Křešice uchránit. Na tehdejší povodeň ale nestačila.

„Ta voda tu protipovodňovou bariéru o téměř metr přesáhla – měli jsme s tím poměrně velké komplikace. Nejdřív jsme se totiž na tu zeď spoléhali, a pak přišel ten moment, kdy bylo jasné, že ji ta voda 100procentn překoná,“ vysvětluje Mančal.

Díky zdi bylo ale ve srovnání s předchozími povodněmi v obci méně nepořádku.

Spustit audio

Související