Povodně 2013: protipovodňová stěna tehdy na ústeckém Střekově nestačila

4. červen 2018 10:20

V těchto dnech v roce 2013 neměly tisíce lidí vůbec klidné spaní. Česko totiž kvůli dešti postihla povodeň. Události začátku června před pěti lety si připomínáme s reportérkou Gabrielou Hauptvogelovou.

Hasiči už od 1. června řešili následky špatného počasí – třeba v Povrlech na Ústecku se voda z potoka prohnala školním areálem, který zaplavila asi pěti centimetry bahna.

Na Děčínsku bylo několik zaplavených silnic a mezi Benešova a Děčínem nejezdily kvůli spadlým stromům vlaky, stejně tak na trati u Moldavy na Teplicku.

VC neděli 2. června se začaly stavět protipovodňové zábrany na ústeckém Střekově, v Roudnici nad Labem, Děčíně, Křešicích nebo v Lovosicích.

Úřady vyhlásily evakuaci – v blízkosti řeky v Děčíně, Počaplech a Českých Kopistech na Litoměřicku. Evakuace pokračovaly i v následujících dnech.

Předpokládalo se, že Labe v Ústí nad Labem dosáhne 10,5 metrů. Tyto odhady se několikrát denně zpřesňovaly.

V pondělí 3. června ráno byla zaplavená křižovatka pod Větruší, do Vaňova se lidé dostali jen vlakem a během dopoledne se uzavřela tzv. „vana“ pod Benešovým mostem.

Oba mosty v Ústí nad Labem byly uzavřeny v noci na úterý. V úterý ráno se k nim přidal i Tyršův most v Litoměřicích.

V krajském městě se tak jedinou spojnicí částí na březích Labe stala železnice – v úterý 4. června odpoledne se ale voda dostala i do odbavovací haly hlavního nádraží.

Taková situace znamená jediné: do Vaňova už se nedalo dostat ani vlakem a vlaky stavěly na západním nádraží, odkud jezdil i pendl na Střekov. Hlavní nádraží vlaky jen projížděly.

Od povodní v roce 2002 se udělalo na mnoha místech dost protipovodňových opatření – ta se při povodni v roce 2013 osvědčila, i když např. u Lovochemie a Preolu se začala drtit a hrozilo, že firma bude muset být řízeně zaplavena. Stěna ale nakonec vydržela.

Velká voda v roce 2013 byla první opravdovou zkouškou pro stěnu na ústeckém Střekově. V noci z 4. 6. na 5. 6. už bylo jasné, že se voda přes stěnu v nejnižších místech přelije. Samotná stěna ale tlak vody vydržela a nepraskla.

Déšť podmáčel i svah u tehdy stavěné D8 u Litochovic – sesunul se tam na dálnici svah i se stromy a bohužel i s železniční tratí. tu sice vláda slíbila obnovit, ale to kvůli penězům padlo. Při nedávné návštěvě Ústeckého kraje ale ministr dopravy slíbil, že to ještě přehodnotí.

Povodeň 2013 nakonec v Ústí nad Labem kulminovala na 10,65 metrech, zasáhla 52 měst a obcí a vyžádala si 11 tisíc evakuovaných lidí a jednu oběť na životě – zemřela 35letá žena, která při venčení psa spadla ve Vysoké Peci na Chomutovsku do podkrušnohorského přivaděče.

Spustit audio

Související