Prahu prosvítí slunce romského festivalu Khamoro

28. květen 2012

Slunce je překlad názvu Světového romského festivalu Khamoro, který si letos doslova odkroutí čtrnáctý ročník. Zájemci budou moci navštívit mnoho hudebních koncertů současné romské hudby, jazzu nebo si poslechnout tradiční romskou hudbu.

„Program máme bohatý. Kromě současné romské hudby v podání Mec Yek vystoupí i další účinkující na šesti koncertech. Například Fapy Lafertin, Nikolay Verbitsky, Sonnekai a další,“ vybírá z programu mluvčí festivalu Rena Horvátová.

Ve čtvrtek proběhne pestrobarevný taneční průvod historickým centrem Prahy.

Doprovodný program nabídne i výstava tradičních řemesel. „Například valky, což jsou slaměno-hliněné cihly, ze kterých si tenkrát Romové stavěli obydlí. A budou tam určitě i tradiční nádoby, protože oni byli kotláři,“ uvádí mluvčí.

V rámci festivalu se uskuteční i divadelní představení Můj soused, můj nepřítel. To je inscenace Národního divadla poskládaná z veřejných dokumentů a zdrojů, které reflektují soužití Čechů s Romy.

Ministerstvo kultury České republiky letos festivalu snížilo dotaci o víc než polovinu. „To vedlo organizátory k redukci programu. Proto například neproběhne plánovaná rekonstrukce romských křtin, která měla navázat na rekonstrukci romské svatby z loňska,“ říká Horvátová.

Podle pořadatelů navštěvuje festival Khamoro osm a půl tisíc lidí.

autor: tpa
Spustit audio