Židovské muzeum zahajuje výstavu o barokních synagogách

2. březen 2011

Židovské muzeum v Praze chce v letošním roce věnovat větší pozornost mimo jiné vztahům mezi kulturou židovské diaspory a Izraele. Izraelská sezóna představí současnou izraelskou kulturu v oblasti filmu, vizuálního umění a hudby. Aktuálně se ale muzeum zaměřilo na tuzemsko a to prostřednictvím nové výstavy Barokní synagogy v českých zemích. Dnešní vernisáží se expozice zahajuje a potrvá až do konce srpna letošního roku.

„Teprve v 90. letech, když byly některé tyto stavby vráceny židovským obcím, bylo možno začít s jejich opravou a památkovou obnovou. Ta vlastně pokračuje dodnes a bude ještě nějakou dobu pokračovat. Právě nyní se nám ale zdálo, že alespoň část výsledků můžeme představit veřejnosti,“ říká kurátor výstavy Barokní synagogy v českých zemích Arno Pařík.

Podle Paříka je to poprvé v historii, kdy došlo k takovým investicím do podobných objektů:

„Před válkou na to nebyl čas. Už tehdy řada malých obcí na venkově zanikla a stavby podléhaly zániku. Nejhorší to bylo za okupace, kdy 71 synagog bylo zničeno. V době socialismu zaniklo více než sto synagog. Zbývá nám pouze malý soubor barokních synagog a o to je pro nás vzácnější.“

Výstava podrobněji dokumentuje 23 zachovalých staveb, ale také synagogy zaniklé.

„Je třeba konstatovat, že jakkoliv je většina synagog ve správě židovských obcí, je zde také patrný podíl jednotlivých obcí a měst na opravách synagog. Navíc je zde projekt na revitalizaci židovských památek. Ten přivede v život dalších deset synagog. Nejde ale jen o to je opravit, ale současně budou mít svoji činnost, svůj program. Jen opravit stavbu, ve které se nic neděje, by bylo málo. Budou tam výstavy a projekty, které se týkají židovských dějin a kultury,“ doplňuje Leo Pavlát, ředitel Židovského muzea.

autoři: zuf , tpa , ves , pir
Spustit audio