Poznávejte rozhledny s Českým rozhlasem Sever!

Český rozhlas Sever začal vysílat nový pořad o severočeských rozhlednách. Posluchači mají každý pátek v 11:40 hod. jedinečnou možnost dozvědět se v rámci pořadu Křížem krajem řadu zajímavých informací vždy o jedné z desítek rozhleden, a to včetně informací z její historie a užitečných rad a doporučení. Navíc se lze s každou z rozhleden seznámit i prostřednictvím videa pořízeného týmem Českého rozhlasu Sever přímo na místě.

„Pořadem provází oblíbená moderátorka Eva Bucharová, která Ústecký kraj s jeho horami, lesy, řekami, jezery, hrady a zámky ukazuje netradičně právě z ochozů všech těchto rozhleden. V našem regionu jsme jich napočítali celkem čtyřicet,“ říká ředitel Severu Milan Knotek.

Rozhledny staré i nové

Půjde o rozhledny velmi rozmanité. Seznámíme se třeba s více než stoletými rozhlednami, které jsou stále bytelné, z kamene a cihel, jako třeba Schillerova rozhledna v Kryrech, Jedlová nebo Sněžník a Velký Chlum na Děčínsku.

„V rámci pořadu navštívíme i ty mladší, které mnohdy slouží jako vysílače mobilních operátorů. Taková je například rozhledna v Janově u Hřenska, kde ze čtyřicetimetrové výšky vidíte dolů přes děrované kovové schody a musíte mít kuráž tam vystoupat. Mimo jiné vás překvapí i zajímavé kruhové výhledy na Labský kaňon a Krušné hory z rozhledny vysoké pouhých osm metrů, a to ze Střekovské vyhlídky na Malém sedle v Ústí nad Labem,“ uvádí Eva Bucharová.

Tyto a další informace včetně zmiňovaných videí z rozhleden naleznete na webových stránkách Severočeské rozhledny a na facebook.com/sever.rozhlas.

Spustit audio