Pověst ze Zahořan druhá: Kam zmizel černý pes?

27. říjen 2019

Pokud se podle pověsti někde objevil v nočních hodinách velký černý pes, znamenalo to většinou, že se blíží hrozivá událost, případně něčí smrt. 

A nebo naopak - je velmi nadějné ho vidět, protože poblíž je ukrytý nějaký poklad a dotyčné zvíře ho hlídá.

No a černý pes se zjevoval i na zámku v Zahořanech na Litoměřicku. Každou půlnoc vybíhal z kamenné studny, která podle pověsti stávala na nádvoří. Možná tam opravu hlídal i nějaký ten poklad – ale pověst o něm mlčí. Vypráví jiný příběh...

Černý pes běhal po zámku, ale nikomu neubližoval. Sloužící ho proto ani neodháněli, i když je trochu znervózňoval, protože černý pes je prostě podezřelé a záhadné stvoření. Až se nenašel jeden, kterému zvíře vadilo víc než ostatním a chtěl je za každou cenu zahnat. Psa proto sledoval. Nakonec ale uviděl, že pokaždé, když odbila jedna hodina po půlnoci, zase zmizel zpátky ve studni.

Erb jednoho z majitelů, Jiřího Benedikta, na vstupní bráně zámku v Zahořanech.

Probral to s místním knězem a dospěli k závěru, že jde o zakletého ducha, který není zlý, protože lidem neškodí. Spíše nešťastný. A tak ho nechali být.

Jak dlouho se pes na zámku o půlnoci objevoval a jestli ho dnes nevidíme proto, že ho někdo vysvobodil, o tom se pověst už nezmiňuje. Možná tam tedy bloudí někde dodnes a my se jen neumíme správně dívat.

Ostatně kdo by do zámku o půlnoci chodil! Stavba s opravdu pohnutou historií (kromě jiného zámek také vyhořel, sloužil i jako dočasný lazaret a za minulého režimu ho využívalo někdejší JZD) postupně chátrá a je pro veřejnost uzavřená.

Náves v Zahořanech na Litoměřicku

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.