POVĚST Z TEREZÍNA: Tři buchty jako výkupné pro vodníka

17. únor 2019

Terezínem protéká Ohře. Místní mu říkají Ohárka. Bývala to zrádná řeka, mnoho lidí se tam utopilo. Samozřejmě za to mohl vodník.

Tehdy Ohárka tekla o několik set metrů výhodněji než dne. Nové koryto - několik set metrů východněji - řeka dostala, když se stavělo město Terezín. No a na staré řece kdysi pracoval převozník. Vadilo mu, že se tam topí tolik lidí. A protože občas vídával vodníka, tak se ho na to zeptal:

„Potřebuji hodně dušiček. Čím více lidí utopím, tím dříve budu vysvobozen,“ řekl bez dalšího vysvětlení, co tím vysvobozením myslí. „No a zítra to bude někdo další,“ dodal a vyzval převozníka, ať večer přijde, že sám uvidí.

Převozníkovi se k vodě příliš nechtělo, ale šel. Napadlo ho, že by mohl utonutí dalšího nešťastníka nějak zabránit. A tak viděl, jak kočí z pivovaru z nedalekých Litoměřic vjíždí do Ohře plavit dva koně. Najednou zmizel pod vodou. Převozníkovi se sice podařilo přivolat pomoc, ale muže vytáhli z vody už mrtvého.

Převozník se pak vodníka bál, ale potřeboval s ním být zadobře, aby mu neškodil, až bude někoho převážet. Proto mu nosil jednou týdně tři buchty - jednu s mákem, jednu s povidly a jednu s tvarohem.

Koryto Ohře pod mostem v Terezíně za sucha

Jednou ale našel převozník vodníka schouleného, zesláblého sedět na splavu. Čekal na něj a řekl mu, že buchty už nosit nemusí. A lidem že už škodit také nebude. Pak skončil do vody a už se nikdy neukázal.

Jenže lidé se topili dál i bez vodníka. Řeka byla místy hluboká a plná vírů a spodních proudů.  Už je to ale dávno. Řeku zregulovali při stavbě Terezína, pak se koryto ještě několikrát upravovalo. Zmizel i převozník. V Terezíně postavili most a pod ním splav. Vloni, v suchém létě, vznikl pod mostem velký písečný ostrov, voda tekla ani ne polovinou koryta. Vodník by se asi neměl ani kde schovat.

autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související