Pověst z Děčínska: Pokud uslyšíte na Vrabinci pláč, možná najdete ve sněhu i rudé růže

29. listopad 2020

Kdo se v době adventu vydá na zříceninu hradu Vrabinec poblíž Malého Března a Boletic nad Labem, může zaslechnout pláč bílé paní. Nebo ji i potkat, jak s hrůzou ve tváři obchází zbytky svého hradu.

Do Tří králů prochází místem, kde kdysi žila a zemřela. Pokud je sníh, můžete najít i její stopy. Poznáte je snadno, protože v nich podle pověsti leží květy rudých růží.

Muselo to být někdy koncem čtrnáctého nebo začátkem patnáctého století, kdy měla na Vrabinci žít paní a její služebnictvo. Už v patnáctém století totiž historické prameny popisují Vrabinec jako opuštěnou zříceninu. Podle jedné verze potkal hrad tento osud po velkém požáru. Právě v něm podle pověsti měla zamřít paní hradu.

Žila na Vrabinci bez manžela, protože ten zemřel v některé z válek. A protože se tehdy krajem potulovaly loupeživé bandy, jedna si vybrala i Vrabinec. Hrad v noci, kdy všichni spali včetně urozené paní, přepadla a dobyla. Služebnictvo členové bandy pobili, paní hradu svázali a hodili do studené kopky ve sklepení.

„Tady mezi krysami budeš, dokud neumřeš,“ smáli se jí ještě.

Hrad pak zapálili a odtáhli s lupem.

Zbytky hradu Vrabince na Děčínsku

Nebyl nikdo, kdo by paní pomohl. Služebníci byli mrtví nebo se jim podařilo utéci, lupiči odešli. Paní mohla v kobce jen čekat na smrt.

Hrad pak už dál jen pustl. A protože se vše událo v předvánoční čas, objevuje se od té doby od adventu až do Tří králů každý rok na zřícenině bílá paní. Jiná verze pověsti říká, že má na svůj pláč kratší dobu - jen od Štědrého dne do Tří králů.

Dodnes není jisté, proč Vrabinec, kterému se původně říkalo Vrabín nebo i Vrábník, zpustl. V historických pramenech se dají najít jen dohady, jestli to byl skutečně velký požár nebo majitelé hrad prostě opustili, protože stojí na velmi nepřístupném místě. Místo dodnes působí velmi tajemně až magicky. Ostatně kromě bílé paní prý lidé čas od času vídali na Vrabinci přízrak šlechtice s hejnem havranů. Ale to už je jiná pověst…

Zbytky hradu Vrabince na Děčínsku
autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související