Poslední prázdninový víkend v Ústeckém kraji nabízí koncerty, jarmarky i divadlo

26. srpen 2021

V Ústeckém kraji to poslední prázdninový víkend žije. Vydat se můžete třeba na hrnčířský jarmark, festival kultury a řemesel, navštívit divadelní představení nebo Čajůfest.

Hravá pohádka o býku Ferdinandovi začíná v sobotu 28. srpna 17 hodin a hvězdná komedie Benefice aneb Zachraň svého Afričana ve 20 – to je závěr letošního ročníku Divadelní zahrady, kterou ústecké Činoherní studio pořádá na zahradě Českého rozhlasu Sever.

Větru a dešti ale člověk stále neporučí, proto raději sledujte web divadla, kde včas oznámí, bude-li se hrát na rozhlasové zahradě nebo v budově Činoherního studia.

Zkrocení zlé ženy. Divadelní zahrada 2017

Country léto si můžete v sobotu zažít a užít u koupaliště v Chřibské. Od 14 hodin tu budou koncertovat Desperádi, Handl, Hanny Band, Vomiště, František Nedvěd ml., Nudličky a Country Sisters.

Keramiku i další řemeslné výrobky můžete obdivovat i zakoupit od 10 do 17 hodin na jarmarku v Levíně na návsi.

Levín - historické centrum a v pozadí zvonička postavená na místě někdejšího hradu. A i z jeho kamenů.

Festival kultury a řemesel pro celou rodinu „Za vodou“ začíná u restaurace Kačák v Tisé v 11:00n. Bude tu keramika i dřevařské dílničky, lezecká (mini) stěna, písničkáři a divadlo, večer se můžete těšit na Sambal band, Minus123minut a další skupiny.

Labutí píseň prázdnin dnes zazní v Archeoskanzenu v Březně u Loun. Můžete přičichnout k pravěku a rozloučit se s prázdninami. Čekají Vás pravěká řemesla, tvořivý program, pravěký fotokoutek, občerstvení, oheň a další.

Loučení s prázdninami bude i v ZOO Děčín – od 14 hodin tu budou na děti čekat přímo mimozemšťani ve Vesmírné ZOO.

Medvěd grizzly

Ve Stekníku pro vás připravili kouzlo osvíceného večerního zámku se speciálními kostýmovanými prohlídkami, které vás přenesou do doby osvícenství. Prohlídky budou v půlhodinových intervalech od 19:00 do 21:30. Doporučujeme rezervaci.

A už od 8:00 je v Krásné Lípě akce Den Českého Švýcarska. V programu jsou irské tance, caniscross - běh se psem, sraz motocyklů Čechie Böhmerland, dudácká kapela, Petr Bende a Band, křest kalendáře pro rok 2022, koncert Vlasty Redla a po celý den spousta další zábavy.

Na závěr sladká tečka: Lišnické štrúdlování, X. ročník soutěže o nejlepší štrúdl. Od 19:30 hodin hraje Olympic Revival, na něj od 21:00 naváže večerní retropárty s vystoupením silové show a ve 22:00 vše uzavře ohňostroj.

Zlatá rada na konec – doporučujeme ověřit si u pořadatelů, zda se akce koná a taky doporučujeme nezapomenout na všechna potřebná protiepidemická opatření.

Neděle 29. srpna

Na letošním Čajů Festu se představí čajovny z Čech i zahraničí. Uvidíte různé čajové obřady, ochutnáte různé druhy čajů. K tomu vám dobře poslouží keramický hrneček, který patří ke vstupence. V doprovodném programu vystoupí hudební skupiny Gorily v mlze, Rohypnol Mississippi Aussig a další. Na místě bude i orientální kuchyně, čajová keramika, možnost cvičení jógy a další. Čajů fest se koná na zahradě Českého rozhlasu Sever v Ústí nad Labem.

Čajů fest

Dramatický i romantický příběh v kulisách starověkého Egypta, krásná výprava, skvělé pěvecké výkony a především Verdiho magická hudba – to je opera Aida, kterou Severočeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem zahajuje novou sezónu. V titulní roli září Valeriya Vaygant. Začátek už v 17:00.

A zatímco divadelní sezónu vítáme, s prázdninami se loučíme – například i v zámeckém parku v Roudnici nad Labem. Přijďte si zasoutěžit v různých oborech o zajímavé ceny, vystavená historická vojenská technika zaujme nejen kluky, ale i tatínky a dědečky. Celý den od 10:00 se ponese v duchu Třiď, ať se ti žije líp – děti si zábavnou formou vyzkouší třídění odpadu.

Vernerův mlýn v Brlohu u Loun zve na prohlídku technologie mletí pšenice, obohacenou o ukázku chodu mlýnských strojů. Začátky prohlídek jsou ve 14, 15 a 16 hodin.

Vernerův mlýn, část po revitalizaci

Dny lesních řemesel u Dolského mlýna v Jetřichovicích nabídnou ukázky tavby železné rudy a rozebírání milíře. Budete mít dokonce možnost odnést si dřevěné uhlí jako suvenýr.

Na závěr je tu pozvánka k tanci. V Domě kultury v Teplicích v 10:00 začíná Grand Prix Teplice 2021. Je to už 18. ročník taneční soutěže ve standartních a latinsko-amerických tancích. Akci pořádají sportovní taneční klub STYL – DANCE TEPLICE a Dům kultury Teplice.

Zlatá rada na konec – doporučujeme ověřit si u pořadatelů, zda se akce koná a taky doporučujeme nezapomenout na všechna potřebná protiepidemická opatření.

Na severu Čech to žije i ve všední dny

Penzion Ponorka, tak se jmenuje divadlení představení Docela velkého divadla Litvínov, které můžete vidět v pondělí 30. srpna. Jde o francouzskou komedii s Lukášem Vaculíkem v hlavní mužské roli, kterému sekundují Roman Štolpa, Lenka Lavičková, Jana Galinová a další, vás určitě nezarmoutí. Začátek představení v 19:00.

Ludwig van Beethoven

Pro milovníky vážné hudby pak je tu koncert k poctě skladatele Ludwiga van Beethovena, který v pondělí pořádá Městské divadlo v Mostě. Jako sólistka vystoupí světoznámá houslistka Shizuka Ishikawa, spoluúčinkuje Festivalový orchestr Petra Macka. Koncert Génius a bouřlivák Ludwig van Beethoven začíná v 19:00.

Klubové kino v ústeckém sále Hraničář promítá v úterý 31. srpna od 20:00 nový film Davida Ondříčka Zátopek. Nezlomná síla vůle tohoto běžce dodnes inspiruje řadu nejen sportovců.

Miroslav Donutil

Na kus řeči s Miroslavem Donutilem zve první zářijový den Dům kultury v Ústí nad Labem. Čekají vás skvělé historky A nové příběhy o tom, co vše se může přihodit na cestách.

Mírové a Kostelní náměstí v Ústí nad abem propůjčí 1. září od 10:00 svou plochu Domu dětí a mládeže a tzv. Kroužkofestu. Je to prezentace možných aktivit pro děti v novém školním roce.

Populární talkshow Sedm pádů Honzy Dědka zamířila 2. září přímo za svými diváky. Zažijte na vlastní kůži atmosféru pořadu a nahlédněte pod pokličku toho, jak vzniká zábavný večer plný rozhovorů „o všem a pro všechny“. Nenechte si ujít příležitost setkat se s pohotovým a moderátorem a jeho hvězdnými hosty tváří v tvář – na zámku Ploskovice v 19:30.

Honza Dědek

Opera Bedřicha Smetany Libuše v podání Severočeského divadla v hlavní roli se světovou pěvkyní Evou Urbanovou – tento mimořádný umělecký zážitek nabídne ústecký hrad Střekov 3. září od 19:30.

Po celý pátek bude živo i v centru krajského města – na Lidickém náměstí už v 9:00 začnou Slavnosti burčáku a vína.

Současně vás zve Muzeum města Ústí nad Labem také 3. září na tradiční Porcelánové trhy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.