Poslanci se budou na mimořádné schůzi zabývat návrhem na zrušení povinné elektronické evidence tržeb

25. listopad 2022 08:44

Podnikatelům možná ubyde povinnost elektronicky evidovat tržby. Sněmovna se 25. listopadu zabývá vládním návrhem na úplné zrušení EET. Přišla s ní vládní koalice, podle které představuje elektronická evidence tržeb především zátěž pro podnikatele. Proti je naopak opoziční hnutí ANO podle kterého EET narovnala podnikatelské prostředí a vynesla státu víc peněz.

„Ze začátku to bylo hodně otravné, pak už to fungovalo. Ale že by mi to něco přineslo, nebo se něco změnilo tím, že se to zavedlo, tak to se nestalo. Jen mě to ze začátku otravovalo,“ konstatuje Jan Špalek, který provozuje kubánskou restauraci na Zámeckém náměstí v Teplicích.

Provozovatelka svatebního salonu, jehož součástí je i malá kavárna na nároží Zámeckého náměstí, Marcela Laube některé plusy na elektronické evidenci tržeb našla. „Při covidu to pomohlo, že měl finanční úřad přehled o tom, jaké tržby jsme měli. Pomáhá nám to i při DPH,“ vysvětluje.

I tak ji ale těší, že by tato povinnost mohla skončit. „Myslím si, že to bylo zbytečné papírování a zbytečná zátěž pro podnikatele. Poctivý podnikatel si stejně všechno eviduje – i pro sebe, aby měl přehled. Takže případného konce EET nelituji. Ještě by mělo skončit kontrolní hlášení, když se podává DPH – ještě jsou tam další věci, které by měly skončit,“ dodává Laube.

EET je pozastavená, a tedy dobrovolná, od covidové epidemie. Pokud by letos poslanci zákon o evidenci tržeb nezrušili, od ledna by byla opět povinná.

Spustit audio

Související