Poskytovatelům sociálních služeb v Ústeckém kraji chybí na tento rok stovky milionů korun

13. září 2019 12:44

Do tohoto týdne se měli Ústeckému kraji hlásit poskytovatelé sociálních služeb se svými nároky na provoz v tomto roce. Podle krajských odhadů ale budou ještě letos potřebovat víc peněz, než se původně předpokládalo.

Ústecký kraj dostal od státu na dofinancování sociálních služeb zhruba 97 milionů korun. Požadavky od poskytovatelů ale dosahují čtyřnásobku.

„Podali jsme žádost o 6,1 milionu korun, takže si nedělám žádné velké iluze, že bychom dostali všechno. To jenom vyjadřuje to, kolik mi chybí,“ zmínil ředitel litvínovských domovů a krajský předseda Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky Vladimír Vopelka.

Problémy s financováním má i Diakonie Most. „Doufám, že se do konce září dozvíme, jakým způsobem a kolika penězi bude ta služba dofinancovaná. V případě, že by to bylo méně než těch 800 tisíc, uvažujeme o tom, že budeme muset propouštět zaměstnance. Doufám ale, že k tomu nebude muset dojít,“ uvedla ředitelka Markéta Strížová.

Podle vedoucí krajského odboru sociálních služeb Petry Lafkové chybí poskytovatelům v Ústeckém kraji, po aktualizaci, stovky milionů korun.

„V rámci mimořádného kola dotačního řízení jsme obdrželi žádosti za zhruba 400 milionů korun. Jednotlivé žádosti budou hodnoceny a uvidíme, jaký ten konečný reálný požadavek skutečně bude,“ vysvětluje Lafková.

Kraje chtěly po státu dofinancovat zhruba 2 miliardy. MPSV poslalo zhruba polovinu a kraj dostal na dofinancování sociálních služeb pro tento rok 97 milionů.

To podle radního Miroslava Andrta nestačí: „My jsme tím přepočtem, který je daný zákonem o sociálních službách, dokázali uspokojit poskytovatele sociálních služeb ze 70 %.“

Ministerstvo práce ale další peníze v letošním roce krajům neposkytne.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí nerozumí požadavkům krajů na další miliardu korun. Kraje na začátku roku vyčíslily výpadek v sociálních službách na 1,9 miliard korun. Miliardu korun požadovaly na dofinancování platů, mezd a příplatků za směnnost,“ dodala Kristýna Křupková z ministerstva s tím, že další peníze mají kraje z evropských dotací.

To ale radní Andrt odmítá, protože tyto peníze se nedají použít na financování provozu sociálních služeb.

Ústecký kraj ještě plánuje, že by dal část peněz na sociální služby ze svého rozpočtu. O tom ale musí rozhodnout zastupitelé.

Spustit audio

Související