Ústecký kraj po třiceti letech: sociální problémy zůstaly, zlepšilo se životní prostředí

25. srpen 2019 12:13

Na severu Čech se za 30 uplynulých let výrazně zlepšilo životní prostředí, ubyl těžký průmysl, zavřely se mnohé doly. Zároveň se zhoršilo ekonomické postavení kraje.

Vyplývá to zejména z informací regionální pobočky Českého statistického úřadu. V regionu také klesl počet obyvatel. Co ale zůstalo nevyřešeno, jsou sociální problémy. V kraji je nejvíce vyloučených lokalit v zemi.

Sever Čech přesto zůstal průmyslový, změnil se ale charakter podniků. „Jedna z pozitivních věcí je přechod od těžkého průmyslu k moderním technologiím, vznikají tu nové firmy, výrazně se zlepšilo životní prostředí, máme univerzitu. Já myslím, že tento kraj má do budoucna velký potenciál,“ řekl náměstek hejtmana Martin Klika z ČSSD.

Připustil, že kraj nedokázal dobře vyřešit sociální oblast. „Problémy přinesla privatizace bytového fondu. To je věc, na které se bude dlouho pracovat, ale já ten region vidím pozitivně,“ řekl Klika.

D8 u Prackovic na Litoměřicku

Náměstek hejtmana sází na to, že Ústecký kraj má dobré spojení se sousedním Německem díky dálnici D8 a železničnímu koridoru, staví se stále dálnice D7. Právě dopravní spojení vidí jako jednu z výhod regionu.

Největší změny v dnešním Ústeckém kraji nastaly v 90. letech minulého století. Tehdy postihl havíře útlum hornictví, na severozápadě Čech jich zhruba třicet tisíc přišlo o práci. Ústecký kraj se stal regionem s nejvyšší nezaměstnaností v zemi, nyní mu patří po Moravskolezském kraji druhá příčka.

Slavnostní ukončení těžby na dole Centrum

Znečišťování ovzduší a vod se podařilo podstatně snížit díky ekologickým programům a zahraničním dotacím. Právě ekologické demonstrace za čistý vzduch v Teplicích předcházely událostem v Praze 17. listopadu 1989. Zlepšit ovzduší pomohlo hlavně odsíření elektráren a dalších zdrojů znečištění. Výrazně se také zlepšil stav lesů v Krušných horách původně zničených takzvanými kyselými dešti.

V kraji je výrazně zastoupen průmysl a stavebnictví spolu s dopravou a službami. Vytrvale ale klesá podíl zemědělství, v současnosti výrazně převažuje rostlinná výroba nad živočišnou.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související