Portugalská treska

Suroviny: 750 g filé (ideál je půl kg sušené solené tresky, která se ale musí v obměňované vodě několik dnů máčet), 5-6 vařených brambor, 5-6 vařených vajec, 2 velké cibule, sklenička černých oliv, asi 4 lžíce vinného octa, česnek, pepř, nať koriandru nebo petrželka, kousek másla a trochu olivového oleje, sůl.

Postup: Kousky filé nebo namáčené tresky dáme vařit na 15 minut do vařící osolené a okyselené vody. Zatím na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a plátky česneku, osolíme, opepříme. Pekáček nebo menší zapékací misky vymažeme máslem, vysteleme plátky vařených brambor, osolíme, opepříme, zakryjeme plátky vařeného filé, kolečky vajec a zpěněnou cibulí s česnekem, poklademe olivami, zakapeme olejem a ve vyhřáté troubě zapečeme. Zdobíme petrželkou a podáváme přímo v miskách.

DOBROU CHUŤ PŘEJE SLÁVKA BRÁDLOVÁ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.