Poradna pro motoristy: Novinky v zahraničí

20. leden 2014

S příchodem nového roku jsou spojeny většinou také různé změny a novinky. Na ty byste se měli připravit i na silnicích v zahraničí. Máte už například v autě reflexní vestu?

V celé Evropské unii platí od července minulého roku povinnost mít v autě reflexní vestu. Někteří čeští řidiči to ale doposud zřejmě nezaznamenali.

Nejvíc změn čeká na řidiče v Německu. Tou nejzásadnější je nový bodový systém, který začne platit 1. května 2014. Namísto 18 trestných bodů jich budou mít řidiči k dispozici už jen 8. Ty budou strhávány při pokutách nad 60 eur. Zaznamenávány budou navíc jen bezpečnost ohrožující přestupky.

Dojde ale i ke změnám v pokutách. Telefonování za jízdy nebo používání letních pneumatik na ledu a sněhu vás bude stát 60 eur. Stejnou pokutu zaplatíte za jízdu v tzv. ekologické zóně bez příslušné plakety.

O 10 eur dražší bude pokuta za nezastavení na výzvu policie. Německé metropole Drážďany a Berlín navíc zavedly takzvané nocležné. Je to turistický poplatek v částce několika eur, který ovšem neplatí mladší 18 let nebo lidé na služební cestě.

Německá dálniční policie při kontrole

Na podobný poplatek narazíte i v Jižním Tyrolsku kde musíte mít navíc v určitém období na dálnici A22 zimní obutí na všech čtyřech kolech.

V některých alpských regionech v Itálii začala platit povinnost mít v autě zimní řetězy.

Rozsvítit světla i přes den musíte od začátku roku nově ve Švýcarsku, v opačném případě vám hrozí pokuta zhruba 900 korun.

Ve Slovinsku a Rakousku se mění ceny za dálniční známky. Nejcitelněji za roční známku ve Slovinsku - z 95 na 110 eur. Pro nás je ale dobrou zprávou že v této zemi si za týdenní a měsíční už nepřiplatíme.

V Rakousku, kromě o dvě eura dražší roční známky, zaplatíme víc ještě při průjezdu některými tunely. Jde ale jen o centy až jedno euro.

V Maďarsku se nově vyplatí mít u sebe víc peněz. Pokud totiž v této zemi zaplatíte pokutu rovnou na místě, může vám být až 85% odpuštěno.

autor: Milan Král
Spustit audio