Poradkyně pro mezilidské vztahy radí, jak na rodinné vztahy v době koronavirové pandemie

Dobré vzájemné vztahy a náklonost k druhým přispívá k úspěšnému zvládnutí krizové situace, jako je například tato pandemická doba, ve které se momentálně nacházíme. Poradkyně pro mezilidské vztahy a rodinu Milena Chadimová radila, jak zvládnout tuto nelehkou dobu.

Škola ani pořádně nezačala a rodiče museli opět děti nechat doma na distanční výuce. Každá rodina tohoto období využívá individuálně.

„Některé rodiny využívají toho, že mají celodenní vliv na program dětí a dohlížejí na to, co se děti učí,“ říká Milena Chadimová.

Někde jsou ale podle odbornice děti nechávány tzv. na pospas a rodiče jim nevěnují tolik pozornosti. Také s tím souvisí i technické zázemí, které rodina má.

Dětem v této době často chybí sociální kontakty s kamarády a vrstevníky – nemají šanci se tolik socializovat jako ve škole. „Záleží na tom, jestli rodina spolu trávila čas vždycky, jestli mají nějaký harmonogram a mají to nějak nastavené,“ vysvětluje poradkyně.

Pokud tyto návyky rodina doposud neměla, je podle ní velmi obtížné najet na nějaké návyky v tomto období. Pokud totiž děti měly volnost, nebudou teď své rodiče asi poslouchat tak, jako kdyby na to byly zvyklé odmala. Proto je těžší žáky a studenty udržet doma v produktivním režimu, když jsou na školu sami a nemají vedle sebe spolužáky.

Navíc je v tomto období náročnější vybít přebytečnou energii dětí, protože počasí to příliš nedovoluje. „Já to vnímám tak, že na jaře byla ta situace jiná, jelikož začínalo být teplo a bylo déle světlo a děti tak měly větší vyžití venku a mohly se scházet s kamarády například na hřišti,“ myslí si Chadimová.

V této době, kdy se všechny aktivity utlumily, máme prostor na to, abychom se věnovali sami sobě.

„Je fajn, když si jsou rodiče navzájem oporou a dovolí tomu druhému si ten čas na sebe najít, nebo se o děti starat společně,“ zdůrazňuje poradkyně.

Pokud to nejde v páru a dotyčný rodič už má větší děti, je podle Chadimové důležité, aby to i děti pochopily, že maminka nebo tatínek mají právo na čas pro sebe a daly jim prostor.

autoři: Lenka Šobová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio