Policisté v Ústeckém kraji loni řešili 17 vražd, přibylo i násilných a majetkových trestných činů

24. leden 2023 14:57

V porovnáním s roky 2020 a 2021 měli loni policisté v Ústeckém kraji mnohem více práce. Zvýšil se počet násilných a majetkových trestných činů. Nárůst kriminality policisté přičítají konci pandemie. Statistiky za loňský rok se tak podobají těm z roku 2019.

Policistům se podařilo objasnit všechny loňské vraždy. Šlo o sedm dokonaných vražd, devět pokusů o vraždu a jednu vraždu ve stádiu přípravy.

Celkově ústečtí kriminalisté objasnili téměř 60 procent všech trestných činů. Takovým výsledkem se mohou chlubit jen tři další kraje, ostatní mají objasněnost o 10 a více procent nižší.

Policisté v Ústeckém kraji také loni, jako roky před tím, poslali v porovnání s jinými kraji k soudům nejvíce pachatelů. Důležité je říct, že většinu trestných činů, tedy těch násilných i majetkových, spáchali lidé pod vlivem drog nebo alkoholu.

Přibylo sexuálního násilí i kyberkriminality

Policisté se v roce 2022 zabývali necelými 200 loupežemi a více než 50 požáry. Odhalili také 15 varen drog a osm pěstíren konopí. Nejvíc případů, více než 400, ale spadalo pod mravnostní kriminalitu – tedy o sexuální násilí na ženách i na dětech.

Policisté v Ústeckém kraji také zaznamenali nejvyšší nárůst kriminality v prostředí internetu. Jde o podvodné inzeráty, bankéře nebo investiční makléře. Loni šetřili takových případů 1500, což je oproti roku 2021 stoprocentní nárůst. Objasnit takové případy je velmi těžké, protože se jedná o pachatele z celé republiky, kteří využívají různé technologie, díky kterých skryjí svou identitu a peníze z podvodů ukládají na účty v zahraničí.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související