Policisté chomutovského Toxi týmu odhalili organizovanou skupinu, která prodávala drogy ve věznici Všehrdy

22. listopad 2022 14:47

Kriminalisté z Chomutova ve spolupráci s vězeňskou službou odhalili organizovanou skupinu, která pašovala a prodávala drogy ve věznici Všehrdy na Chomutovsku. Šlo o pět odsouzených mužů a čtyři ženy, jejich příbuzné na svobodě.

Ženy měly drogu sehnat a ukrýt na předem smluveném místě na pracovišti mimo věznici, odsouzení si tam pervitin nebo marihuanu vyzvedli a propašovali do věznice.

V dubnu si jeden z vězňů stěžoval vedení věznice na to, že ho vydírá skupina jiných odsouzených. Jeho rodina měla posílat peníze na jemu neznámý účet.

Policisté začali prověřovat nejen tento bankovní účet, ale i další, odkud na něj přicházely pravidelně platby. Účet patřil rodině organizátora celé akce, kterým byl jeden z odsouzených. Za půl roku se na něm nashromáždilo zhruba 900 000 korun.

Policisté a vězeňská služba tušili, že jde o prodej drog. Zjistili, že drogy si vězni přinášejí z úkrytů na pracovištích mimo věznici.

Hlavní organizátor z vězení živil díky penězům za prodej drog početnou rodinu

Vězni pervitin a marihuanu do věznice z pracoviště přenášeli v baleních po pěti až sedmi gramech – používali k tomu své tělesné otvory. Celkem vězeňská služba zajistila přibližně 20 gramů drog. Jeden gram pervitinu se přitom podle vězeňské služby za zdmi věznice prodává za zhruba 5000 korun.

Protože vězni mohou denně telefonovat s příbuznými, instruovali je, kam mají peníze za drogy posílat. Hovory byly odposlouchávány, vězni ale používali různá hesla.

Podle policistů je zajímavé, že hlavní organizátor penězi za drogy živil svou početnou rodinu, která byla ráda, že je ve vězení, a že se o ně takto stará. Pokud byl totiž na svobodě, tak kradl a užíval drogy. Teď ho měla rodina pod kontrolou a ještě jim vydělával peníze.

Hlavnímu organizátorovi, vězňům, kteří se podíleli na prodeji drog i ženám, které sháněly drogy a umisťovali je do skrýší, hrozí až 10 let vězení a muži, který drogy vyráběl, pět let vězení.

Podle vězeňské služby je pašování drog do věznic poměrně častým jevem. Pervitin, marihuanu nebo jiné omamné látky pašují do vězení většinou příbuzní při návštěvách, například v plenách u dětí, ve dvojitém dně nádob nebo i v rozpuštěném stavu v potravinách.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související