Policisté ze severu Čech odcházejí, starostové na Šluknovsku se obávají o bezpečnost

25. prosinec 2022

Dvě stě čtyřicet policistů skončilo ke konci listopadu v Ústeckém kraji. Nejčastěji jako důvod uvádějí únavu, stres, nespokojenost s vedením i údajně nesmyslné požadavky.

„Největší podstavy jsou v rámci územních odborů Chomutov, Děčín a Teplice,“ řekl mluvčí krajského ředitelství policie Daniel Vítek. Starostové ve Šluknovském výběžku mají obavy o zajištění bezpečnosti. Policisté z obvodních oddělení se tam totiž vzájemně zastupují, a mnohdy tak chybějí tam, kde jsou právě potřeba, jak upozornil starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Policisté chybějí podle Vítka jak v pořádkové, tak dopravní policii. Ale i kriminální policii a na vyšetřování. Vedení krajského ředitelství i jednotlivých územních odborů se podle něj snaží všemi dostupnými prostředky zajistit, aby do služby nastupovali noví policisté. Nabízejí různé benefity - po uplynutí šestiměsíční zkušební doby mají třeba zaměstnanci nárok na náborový příspěvek ve výši sto deset tisíc korun a další. Výhodně si například mohou zakoupit elektroniku i nový vůz.

Ve Šluknovském výběžku posilují službu kolegové z jiných útvarů

Někteří starostové ve Šluknovském výběžku vyslovili obavy o zajištění bezpečnosti. Podle Vítka ji ve výběžku zajišťují obvodní oddělení Varnsdorf, Rumburk, Šluknov, Velký Šenov a Krásná Lípa.

„Kromě zmíněných oddělení v případě potřeby posilují výkon služby kolegové z krajské pořádkové jednotky, z oddělení služební kynologie, případně policisté ze speciální pořádkové jednotky, aby bylo v maximální možné míře zajištěno bezpečí všech obyvatel v této lokalitě,“ dodal Vítek. Tabulkový počet policistů v této lokalitě je 105, k prvnímu prosinci sloužilo ale 71 policistů.

Nábor nových policistů se podle Koláře příliš nedaří. Podle KOláře půjde nahoru kriminalita.

Jedno z řešení podle starosty Krásné Lípy: nadstandardní plat místo výsluhy

Od policie odešel po svém zvolení také starosta Mikulášovic Aleš Jandus, který pracoval na druhém oddělení služby kriminální policie a vyšetřování v Rumburku. „Bylo nás kolem třiceti a za poslední dobu, teď na podzim od nás odešlo pět lidí. Přišla jen jedna nová kolegyně," řekl. On sám dodal, že po čtyřech letech ve funkci se už do původního zaměstnání nevrátí.

Jak Kolář také upozornil, řada zkušených policistů zvolí odchod do klidnějšího zaměstnání, protože mají jako finanční jistotu výsluhu. Řešení je zaplatit policisty ve výkonu povolání, aby měli nadstandardní ohodnocení. Je to do nějaké míry rizikové povolání. Směřoval bych to k aktuální mzdě, než k nějakému odkládanému příjmu formou výsluh,“ dodal.

Spustit audio