Pohanka se špekem
To aby se nám z té zdravé pohanky nezatočila hlava!
Suroviny:
1 hrnek pohanky (vybíráme si raději tu světlejší, která je loupaná mechanicky, hnědá zrnka jsou loupaná pomocí vysokých teplot, a tak ztrácejí cenné látky)
150 g dobrého špeku nebo anglické slaniny
1 cibule
sůl
2 hrnky vody
1 lžička oleje – nikoli nutně
Postup:
1. Hrnek pohanky na cedníku propláchneme a vysypeme do kastrolu s 2 hrnky vody. Mírně osolíme, kápneme oleje, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Jakmile se začne voda vařit, stáhneme oheň na minimum, necháme jen několik minut a pak oheň vypneme úplně, přes pokličku dáme složenou utěrku a zhruba za 15-20 minut je pohanka hotová. Stejně se dá připravovat rýže.
2. Zatímco pohanka odpočívá, nakrájíme si špek nebo anglickou slaninu a cibuli, na pánvičce špek rozpečeme, cibuli pak necháme na špeku lehce osmahnout.
3. Cibuli se špekem přidáme k uvařené pohance, promícháme a dáváme na talíř. Chuť osvěží sterilovaná okurka nebo zeleninový salát podle vaší chuti.
Dobrou chuť vám přeje Marie Kalpičová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.