Podle kontroly Ústeckého kraje se bývalé vedení Lomu u Mostu dopustilo závažných pochybení při zadávání veřejných zakázek

16. březen 2023 13:50

Chyby při zadávání veřejných zakázek odhalila v Lomu na Mostecku kontrola krajského úřadu. Některé chyby označila za závažné. Podle kontrolorů mohlo dojít i k trestnému činu porušení povinností při správě cizího majetku. Kontrola se týkala let 2021 a 2022, tedy období za bývalého vedení města.

Podle protokolu odhalila kontrola krajského úřadu méně závažné, ale i závažné chyby v hospodaření města. Mezi ty závažné patří zadávání některých veřejných zakázek.

Kontrola zmiňuje hlavně dva případy. Tím prvním je záměr prodeje pozemků a stavby rekreačních chat v části Dlouhá Louka. Město tam zadalo zakázku napřímo bez výběrového řízení, navíc ani neoznačilo, o jaký druh zakázky se jedná. Developerská firma měla za pozemky ke stavbě zaplatit právě postavením těchto chat, a pokud by jejich cena byla v době dokončení odhadnuta jako vyšší než cena pozemků, měl Lom cenu doplatit.

Kontrola konstatuje, že město obešlo zákon o veřejných zakázkách, a že Lom nepostupoval v souladu s péčí řádného hospodáře. Podobné chyby pak město mělo učinit i při nákupu obecního traktoru za více než dva miliony korun.

Krajský úřad ve své zprávě také upozorňuje, že mohl být spáchán trestný čin.

Současné vedení Lomu podá trestní oznámení

Současný starosta Lomu Vladimír Urban ze strany Svobodných se rozhodl podat na základě výsledku kontroly trestní oznámení za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle něj chce ještě nové vedení Lomu nechat vyhotovit právní rozbor výsledků kontroly u nezávislé právní kanceláře. Pokud se navíc ukáže, že Lom utrpěl nějakou finanční škodu, chce město peníze vymáhat.

Bývalá starostka Lomu Kateřina Schwarzová ze Severočeši.cz redaktorovi Českého rozhlasu řekla, že se k výsledkům kontroly nebude vyjadřovat, protože nemá protokol k dispozici.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související