Lom na Mostecku podpořil záměr developera stavět u Dlouhé Louky v Krušných horách rekreační chaty

21. září 2021 08:55

Celkem 13 rekreačních chat se chystá postavit na louce v Krušných horách developerská firma. Pozemky chce získat od radnice Lomu na Mostecku za to, že na jejich části postaví dvě chaty pro město. Lom se záměrem souhlasí, bude ale muset změnit územní plán. Proti jsou lidé z obce Dlouhá Louka, která s pozemky, na nichž se má stavět, bezprostředně sousedí.

„Petici jsme sepsali, abychom uchránili dosud nedotčené květnaté louky, podle kterých má Dlouhá Louka své jméno,“ vysvětluje Ilja Potěšil z Dlouhé Louky v Krušných horách, proč petici, kterou podepsalo už přes 3 000 lidí, sepsal.

Radnici v Lomu oslovil developer Zdeněk Žejdlík. „Uděláme změnu územního plánu, zaplatíme ji. Uděláme vodu, kanalizaci a postavíme dvě stavby dle přání města Lomu. 3 000 metrů pozemků jim z té plochy oddělíme, pak si město Lom pozve znalce, ten to ohodnotí, a když dám příklad, kdyby měl ten pozemek stát 6 milionů korun a stavby byly 8 milionů korun, tak město Lom nic nedoplácí. Kdyby ale byly stavby 6 milionů korun a pozemek 8 milionů, tak my 2 miliony doplácíme,“ Popsal, co má na zhruba 30 000 metrech čtverečních vzniknout.

Proti plánu developera jsou opoziční zastupitelé z Lomu, lidé z Dlouhé Louky i vedení Oseka

Lomský opoziční zastupitel za STAN Tomáš Francírek se obává, že město prodá pozemky za nižší cenu ještě před změnou územního plánu.

„Pozemek, zařazený do travního porostu, má cenu kolem 20 korun za metr čtvereční. Stejný pozemek po změně územního plánu může mít cenu kolem 3 000 korun za metr čtvereční. Takže se bavíme, pokud jde o 30 tisíc metrů pozemku, o 90 milionech korun. A přitom padla skutečně částka 9 milionů korun,“ vysvětluje Francírek.

Starostka Lomu, Kateřina Schwarzová z hnutí Severočeši.cz říká, že se odsouhlasil záměr, o formě případného prodeje se podle ní zatím nejednalo. „Zatím je to ve fázi, že projednáváme možnosti, jak by se co dalo,“ vysvětluje.

Obec Dlouhá Louka, se kterou dotčení pozemky těsně sousedí, spadá pod město Osek. Tamní zastupitelé vyjádřili podporu petici proti záměru stavby rekreačních chat.

„Ten developerský projekt nepodporujeme. Jeden z hlavních důvodů je ten, že v něm nevidíme pro naše město žádný přínos,“ říká osecký zastupitel za Sport a zdraví pro Osek Jiří Linda.

Kdy Lom začne pracovat na změně územního plánu, to zatím ještě není jasné.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související