Podle čeho poznáte dobře načepované pivo?

25. září 2015
Jak správně nakupovat

Také běžně říkáte, že byste si dali „jedno točený“? Chyba! „Točí se kolotoč. Pivo se čepuje,“ zní lakonická odpověď vrchního sládka pivovaru Velké Březno Michala Rouče. Jak tedy poznat kvalitu ČEPOVANÉHO piva?

Kvalitu ovlivňuje víc věcí - samozřejmě to, jak je vyrobené. Některé pivovary ctí zásadu, že: „Každý kdo pracuje v pivovaru, tím žije. Jinak to prostě nejde.“ V některých pivovarech je to ale jinak. Rozdíl poznáte.

Chuť piva ovlivňuje také to, jak je skladované. Jak se čepuje. V čem. A do čeho... Je toho opravdu hodně. Značku piva, která vám chutná, si vyberte každý podle své chuti sám. Co je ale společné pro všechny značky je, jak se pivo má anebo nemá čepovat.

Jak se správně čepuje?

Existuje víc možností, jak správně pivo načepovat. V zásadě platí, co kraj, to jiný způsob. Nejobvyklejší je „pivo s čepicí“ nebo „na hladinku“.

K čepování „na hladinku“ jsou určené speciální kohouty a takové pivo se natočí (pan sládek promine) najednou. Běžnými kohouty se pivo načepuje nadvakrát až natřikrát. Koukejte se hostinskému pod ruku. Způsob „kontra“ není pro pivo dobrý. Vypadá tak, že hostinský tlačí pípu od sebe a uměle tak vyrábí pěnu.

„Pivo by mělo mít krásnou pěnu, mělo by krásně vonět, pokud je filtrované, tak by nemělo být kalné a když ho ochutnám, tak mi chutná.“ Tak to je definice kvalitního čepovaného piva podle vrchního sládka pivovaru Velké Březno Michala Rouče.

Jak je to s mírou piva?

pivo, sklenice piva, pivo na pultě, pitný režim/ilustr. obr.

Zajímá vás jak je to s mírou piva? Kdy dojde a kdy nedojde? Pivo, které vám přinesou, by mělo mít správnou míru. Tečka. Dohadovat se o tom, jestli dojde nebo nedojde je úplně zbytečné. Koneckonců - proč šidit hosty, když v ideálním případě by se měl sud vyčepovat během jednoho dne.

Ideální teplota čepovaného piva, které dostanete na stůl, je 7 až 8 stupňů, někde mají ale štamgasty naučené na teploty nižší, kolem 5 stupňů.

Říkáte si, dva – tři stupně není žádný rozdíl. Budete se divit, ale je. Když je pivo studenější, než má být, není z něj téměř nic cítit a chuťově bývá „čistější a prázdnější“. Když je pivo vychlazené správně, cítíte z něj to, co by mělo být cítit, a chutná také tak, jak by mělo. Z teplého piva můžete cítit vůně, které k pivní vůni prostě nepatří: zelená jablka, vyšší alkoholy, banány…

A ještě jedna informace na závěr, která asi málokoho překvapí – v našich zemích je nejoblíbenější čepované pivo výčepní ležák.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio