Po stopách Thora Heyerdahla

11. září 2004

Jak byly osídlené tichomořské ostrovy? Norský badatel Thor Heyerdahl měl za to, že osídlenci přišli od východu, z Ameriky.

Kdy, odkud a jak byly osídlené tichomořské ostrovy?
Dlouhá léta převažovala teze, že celá Oceánie byla osídlena z Asie. Norský badatel Thor Heyerdahl však měl za to, že osídlenci přišli od východu, z Ameriky, a snesl na podporu této své teorie celou řadu nejrůznějších důkazů. Aby prokázal, že se dávní mořeplavci mohli i se svým primitivním vybavením podobné daleké cesty odvážit, vydal se s několika přáteli na nebezpečnou výpravu. V roce 1947 vypluli z peruánského přístavu Callao na voru Kon-Tiki, zhotoveném z balzového dřeva. Po plavbě dlouhé sto a jeden den nakonec za dramatických okolností přistáli, živí a zdraví, na útesu Raroia v souostroví Tuamotu, čtyři dny plavby od Tahiti. O Heyerdahlově teorii se začalo ve vědeckých kruzích vážně uvažovat. Příznivci asijského původu tichomořských domorodců se však nevzdávali. I oni shromažďovali další a další důkazy pro tu "svou" pravdu - a nakonec zvítězili. Pomohla jim v tom genetika. Výzkum DNA současných obyvatel Tichomoří v posledních desetiletích nezvratně prokázal, že hlavní vlna osídlenců přišla na pacifické ostrovy před tisíci lety z jihovýchodní Asie. Zároveň je však jisté, že už v této době současně existovaly i kontakty mezi těmito osídlenci a plavci z východu, tedy z Latinské Ameriky. Že byla jejich plavidla takové daleké plavby schopná, prokázal odvážný experiment Thora Heyerdahla.
V dubnu příštího roku by plavbu voru Kon-Tiki měla připomenout nová výprava. Vor Tangaroa bude větší než Kon-Tiki a i jeho vybavení bude na úrovni začátku 21. století. Alespoň jeden příklad za všechny - se světem budou plavci ve spojení prostřednictvím satelitu; na Kon-Tiki měli jen krátkovlnnou vysílačku. Výprava voru Tangaroa bude mít i své vědecké poslání. Její účastníci by se chtěli zaměřit na sledování přírody a životního prostředí Pacifiku. Bude jich také šest, pět Norů a Švéd, jako na Kon-Tiki. I na palubě Tangaroy bude lodní papoušek a jedním z členů výpravy bude i potomek slavného badatele, jeho vnuk Olav Heyerdahl. Inu, jak se říká, jablko nepadlo daleko od stromu.

Frederik Velinský

Podle zprávy ČTK ze 7.9.2004
(Výprava Heyerdahlova voru Kon-Tiki bude po 60 letech zopakována).

Použitá literatura:
Heyerdahl, Thor: Ve znamení Kon-Tiki. Praha 1964.
Heyerdahl, Thor: Staré civilizace a oceán. Praha 1983.

Pravidelná rubrika Napínavé bádání se vysílá v rámci každého druhého Planetária v měsíci.
Starší texty, uveřejněné v této pravidelné rubrice najdete V ARCHIVU PŘÍSPĚVKŮ.

autor: frv
Spustit audio