Po stopách lázeňských hostů - z Bíliny přes Kaňkov do Braňan

4. únor 2012

Z krajiny západně od Bíliny toho moc nezbylo. Přesto i tam najdeme místo, kam se dá vyrazit na výlet.

Do samotné Bíliny se dostanete snadno, leží na hlavním silničním i železničním tahu z Teplic do Mostu, na řece Bílině. Auto můžete zaparkovat někde v centru tohoto starobylého města, o kterém se zmiňuje už kronikář Kosmas. Od bílinského nádraží vede červeně značená turistická stezka většinou podél řeky a kolem sportovního areálu na západě města až k železniční zastávce Bílina Kyselka. Jsou to zhruba dva kilometry. Nad tratí stojí budovy Lázní Kyselka, včetně velkého lázeňského domu z konce 19. století. Známou Bílinskou kyselkou se tu léčívaly tisíce pacientů s chorobami žaludku nebo tenkého střeva. V současnosti jsou lázně bohužel uzavřené. Projít lázeňským parkem je ale možné a my to uděláme. Mezi lázeňskými budovami začneme stoupat do svahu, který je už vlastně úbočím vrchu Kaňkova, kam máme, stále po červené značce, namířeno.

Jeho vrchol leží více než 220 metrů nad údolím řeky Bíliny. Lesoparkem a pak po silnici ujdeme asi 2,5 kilometru do osady Kaňkov a hned za ní se dáme po červené odbočce doleva, na vrchol stejného jména. Dělí nás od něj ani ne kilometr cesty. Znělcový vrch Kaňkov býval oblíbeným výletním cílem lázeňských hostí z Kyselky. Je porostlý lesem a z jeho skalnatých vyhlídek jsou vidět okolní obce a blízké i vzdálenější vrchy Českého středohoří – Zlatník, Bořeň nebo Želenický vrch. Z vrcholu se vrátíme zpátky a budeme pokračovat po červené, severním svahem Kaňkova do Braňan, kde asi po dvou kilometrech červená značka končí. Severně od Kaňkova a dál na západ od Braňan už je jen měsíční krajina dolů, výsypek a rekultivací. Dá se odtamtud odjet autobusem do Mostu a nebo se musíte vydat zpátky po červené. Celá trasa do Braňan a zpátky k bílinskému nádraží, s odbočkou na Kaňkov, měří v součtu kolem 15 kilometrů.

Logo

Zdroje:
Wikipedie – Bílina, Kaňkov (vrch)
Turistika.cz – Bílina-lázně


Zvětšit mapu
autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.