Po komické části je tahounem určitě Marian Vojtko, říká o kolegovi ze 4 Tenorů Michal Bragagnolo

29. duben 2022

Zpěváci Michal Bragagnolo a Marian Vojtko už pátým rokem vystupují v uskupení 4 Tenoři. Ve Slavných dvojicích prozradili, jak vypadají koncerty v pocovidovém období.

„Lidi už zase chodí, tak jsme nadšení,“ říká na úvod Marian Vojtko. „Přijde mi, že si těch koncertů teď lidé víc váží, chodí i slavnostněji oblečení. Muži přijdou v saku, ženy třeba v červených šatech,“ dodává Michal. „Dress code už máme v podmínkách při koupi lístků,“ vtipkuje Marian.

Uskupení 4 Tenoři tvoří ještě s dalšími dvěma zpěváky – Pavlem Vítkem a Janem Křížem. Všichni protagonisté se znají z muzikálů a vzájemně se doplňují. „Po herecký a komický části je tahounem určitě Marian. To je skvělý, protože máme mezi písničkami nutný prodlevy, a ty jsou třeba proložit nějakým vtípkem,“ říká Michal, který zpívá ty nejvyšší tóny. „Marian občas taky vezme vršky, pod nima je Honza Kříž a barytonovou část vede Pavel Vítek,“ pokračuje Michal. „Tak my nebudeme zpívat jen vysoko, i když se jmenujeme tenoři. Tam to musí být nějak rozdělený, aby tam byl ten základ. A takhle to zní báječně,“ pochvaluje si Marian.

4 Tenoři mají přednost před vším

Za první CD dostali Zlatou desku. „Taky máme šikovnýho manažera Janise Sidovskýho,“ říká Michal. „Toho jsem chtěl nejdřív pro sebe,“ dodává Marian, který si původně neuměl představit zpívat v podobné sestavě. Ale na festivalu Proms Gala v roce 2017 ho Janis Sidovský oslovil ke spolupráci a vznikla píseň To je ta chvíle. „Ohlas byl nečekaně velký a i fundovaní lidi se nás ptali, jestli v tom nechceme pokračovat, že nám to dobře zní. Já byl vždycky sólista, tak jsem ani nechtěl zpívat v uskupení. A teď jsem za to moc šťastnej,“ vypráví Marian.

Mají před sebou 50 koncertů. Jak dávají dohromady program? „4 Tenoři mají přednost před vším. Tomu přizpůsobujeme představení v muzikálech. Kloubí se to těžko, ale musíme, jinak by to nebylo takhle úspěšné,“ myslí si Marian.

Slovák a Ital

Marian Vojtko je původně Slovák, ale mluví čistě česky. „Už tu žiju přes 20 let, mám i české občanství, slovensky už mluvím jen s rodiči. Kolegové mi radili, ať mluvím česky, jinak to v těch písních bude znát.“ Michal Bragagnolo je zase napůl Ital. „Maminka je Italka a táta Čech. Itálii miluju, italsky se dorozumím, ale moc nemluvím.“

Oba si vyzkoušeli i činohru. „Já měl tu čest, že jsem si zahrál v Baladě pro banditu. Tam jsem načerpal, co se týká hraní, daleko víc zkušeností než ve škole,“ říká Michal. „Já jsem odmalička perfektní herec, jsem milovník žen a musel jsem před nima hrát vždycky divadlo,“ vtipkuje zase Marian. „Ale samozřejmě po konzervatoři následovala Vysoká škola múzických umění. Musíte být přece jen talentovaný, další věci se naučíte praxí.“

Marian Vojtko, Alex Mynářová a Michal Bragagnolo

Oba se potkávají v muzikálu Fantom opery. Jak se stalo, že Marian během představení Michala lehce zapálil? Jak se udržují v kondici a jaké jsou jejich další profesní sny? Poslechněte si zábavný rozhovor a (nejen) pyromanské historky v pořadu Slavné dvojice.

autoři: Alexandra Mynářová , djo
Spustit audio