Po dvou měsících se otevřou vnitřní prostory restaurací a hospod. Jejich majitelé už se na to připravují

22. květen 2020 11:04

Na 25. květen, kdy se mohou po dvou měsících otevřít vnitřní prostory restaurací a hospod, se připravují jejich majitelé. Někde zároveň obsluhují hosty, kteří mohou od minulého pondělí sedět na předzahrádkách.

Hospodští teď kromě úklidu a zásobování řeší i to, jak splnit hygienická pravidla, která budou muset návštěvníci v jejich provozovnách dodržovat.

„Neznám nikoho, kdo by se v tom vyznal. Na záchod se musí s rouškou, ale u stolu se sedí bez roušky. Obsluha by snad měla mít roušku. Nevidím v tom logiku,“ shrnuje restauratér Vitkor Vorba podmínky, za kterých hosté mohou do restaurací.

„Jsme na to celí natěšení – máme vymalováno, vygruntováno, jen čekáme, až přijdou hosty. A aby šli s rouškou na toaletu? Stačí je na to párkrát upozornit, to nebude problém,“ myslí si majitel Hotelu Pošta v Děčíně Radek Flachs.

„V momentě, kdy se ten člověk postaví, má větší rozptylovou vzdálenost,“ vysvětluje, proč si lidé v okamžiku, kdy se zvednou od stolu, musí nasadit roušku, člen týmu expert týmu expertů pro pandemii ministerstva zdravotnictví epidemiolog Rostislav Maďar.

Provozovatelé barů, kaváren a restaurací také musí dohlédnout na to, aby se uvnitř neshromažďovali vedle sebe velké skupiny hostů. Neměli by také používat větrání, které do vnitřních prostor nepřivádí čerstvý vzduch z venku.

Spustit audio

Související