Restaurace, kavárny a hospody se připravují na pondělní otevření venkovních teras

8. květen 2020

Povolila ho vláda v rámci rozvolňování opatření proti šíření koronaviru. Provozovny musejí splnit hygienické podmínky ministerstva zdravotnictví.

Kromě požadavků na úklid a desinfekci i pro hosty jde třeba o rozestupy mezi stoly. Také terasa musí být oddělená od kolem jdoucích, a to buď zástěnou proti šíření kapének nebo volným prostorem.

„Odtáhneme židle, uděláme pásku, která vymezí jeden a půl metru od zahrádky. Přijde mi jako nesmysl řešit kolemjdoucí lidi. Pokud má někdo strach, může zahrádku obejít, náměstí je obrovské,“ myslí si Petr Šindelář z kavárny na Zámeckém náměstí v Teplicích. Jinak se ale na hosty na zahrádce těší.

Opačné pocity má vedoucí restaurace na lidickém náměstí v Ústí nad Labem Jitka Myšičková. „Nevím, co nás čeká. Není ani počasí, lidi si odvykli a mají i strach chodit ven,“ hledí do budoucnosti s obavami.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související