Platit povinné ručení se vyplatí!

22. říjen 2012

Říká se, neznalost zákona neomlouvá. V praxi se už mockrát ukázalo, že i v dobré víře, ovšem bez znalosti zákona, se člověk může dostat do problémů. Tentokrát jsme se zaměřili na placení povinného ručení u našich automobilů.

Povinné ručení platí u nás asi drtivá většina řidičů. Česká kancelář pojistitelů, což je instituce, která hradí škodu po dopravní nehodě a později jí vymáhá na viníkovi, je ale plná příběhů lidí, kteří se domnívali, že z nějakého důvodu povinné ručení platit nemusí.

Omyl číslo jedna: Autem nejezdím, tak proč bych měl platit. Z části je to pravda, ovšem takové vozidlo musíte odhlásit z registru vozidel a odevzdat obě SPZ. Porušením této povinnosti se dopouštíte přestupku, za který můžete zaplatit pokutu až čtyřicet tisíc korun.

Omyl číslo dva: Auto už sice pojištěné není, je ale ještě v ochranné lhůtě. Někteří motoristé se domnívají, že existuje jakási ochranná lhůta, která je po ukončení povinného ručení kryje v případě škody. To je omyl. Žádná taková ochranná lhůta neexistuje. Ihned po zániku povinného ručení musíte sjednat nové.

Omyl číslo tři: Auto si pojistím, až budu mít všechny doklady. Chyba. Jestli si ten, který vám auto prodal, ponechá doklady třeba kvůli přepisu, udělejte si kopii technického průkazu a vůz pojistěte. I během pár dnů se může stát cokoliv a škodu byste pak museli uhradit v plné výši.

Omyl číslo čtyři: Auto jsem dal do bazaru a přestávám platit povinné ručení. Omyl. Po celou dobu, kdy je vozidlo v komisním prodeji, jste jeho majitelem, pokud ho tedy nepřepíšete na autobazar. Při předváděcí jízdě dojde například k nehodě a platit budete opět vy.

Při prodeji nebo koupi staršího auta vás nikdo nebude nutit, abyste sepsali kupní smlouvu, to se dá uskutečnit i ústní dohodou. Rozhodně ale doporučujeme takový papír mít a uvést v něm co nejvíc podrobností o voze i o obou stranách - tedy prodávajícím i kupujícím. Nezapomeňte také, že jakákoliv změna by se měla hlásit na registru vozidel. Prodávající musí vůz odhlásit a kupující přihlásit. Oba na to mají deset pracovních dní.

Když auto doslouží a vy ho necháte zlikvidovat, opět musíte zajít i s doklady na registr vozidel a tuto skutečnost oznámit. V opačném případě vám opět hrozí pokuta až čtyřicet tisíc korun.

Nakonec přidáme jeden příběh, který se stal v podstatě ještě dětem na malém nepojištěném motocyklu. Patnáctiletý mladík vezl svého o dva roky staršího kamaráda, nezvládl řízení a vyjel z vozovky do lesa. Sedmnáctiletý spolujezdec se vážně zranil a zůstal upoután na invalidní vozík. Vzniklá škoda na zdraví činila dvacet milionů tři sta devadesát tisíc korun. Povinné ručení malého motocyklu přitom stojí na rok jen zhruba tři sta korun. Mladík a jeho rodiče budou tuto částku splácet celý život.

Všechny potřebné informace o povinném ručení najdete na webových stránkách Bez-pojištění.cz.

autor: Milan Král
Spustit audio