Planetária mají vždy jasnou oblohu. Už sto let!

11. listopad 2023

Jedinou hvězdnou klenbu, pod kterou nejsme závislí na ročním období ani na počasí, nabízí unikátní technické zařízení, kterému se říká „planetárium“.

První technické zařízení, které dokáže zprostředkovat pohledy na hvězdy a vesmír, spatřilo světlo světa právě před sto lety. Prsty v tom měl německý inženýr Oskar von Miller, zakladatel Německého muzea vědy a techniky v Mnichově.

Hvězdy na kopuli...

Hlavní přístroj planetária v Mostě

Chtěl vytvořit mnohem dokonalejší zobrazení vesmíru a blízkého okolí Země, než byly do té doby používané mechanické modely pohybu planet okolo Slunce nebo děrované glóby. Pro svou myšlenku však nenašel pochopení. Zpočátku ani u firmy Carl Zeiss v Jeně, známého výrobce optiky a jemné mechaniky. Miller se však nevzdal, a s Zeissem dohodl zakázku, která zahrnovala dva rozdílné modely.

První byl jednodušší, pomocí mechanických převodů a pák ukazoval pohyb planet kolem Slunce; druhý využíval projekce noční oblohy na vnitřní plochu rotující koule, v níž by návštěvníci seděli. Hvězdy představovaly rozsvícené žárovky. Brzy po zahájení vývoje se tato představa změnila na zařízení, které promítá hvězdnou oblohu na kopuli představující nebeskou klenbu. Vývoj nakonec dospěl ke sloučení obou přístupů do jednoho celku.

... nebe pod střechou

Původní Zeissovo planetárium

Než ovšem hlavní konstruktér Walther Bauersfeld a jeho tým představili první funkční projekční planetárium na světě, uplynulo dlouhých deset let. Dnem D byl 21. říjen 1923; diváky v ještě nedokončeném mnichovském muzeu byli členové muzejního výboru. Hned po premiéře ovšem putovalo planetárium k „doladění“ zpět do továrny v Jeně, kde Zeiss k tomu účelu postavil provizorní 16metrovou kopuli. Při následných zkouškách mohla výsledek vidět i veřejnost. Zájem byl nečekaný – na projekci se stály dlouhé fronty. Když pak 7. května 1925 dostal Oskar von Miller při svých sedmdesátinách hned dva vysněné dárky v jednom – novou budovu Německého muzea včetně planetária, mohli se z výsledku těšit i lidé v Mnichově.

Technicky vzato – projekční koule, uvnitř s kondenzory a objektivy, zobrazovala 4 500 hvězd pomocí 32 tenkých měděných fólií s otvory. Ty promítala na bílou plátěnou kopuli o průměru téměř deseti metrů silná žárovka uprostřed koule. Zvlášť byly projektory pro názvy souhvězdí a pro projekci Mléčné dráhy.

Planetárium stojí na začátku Stromovky směrem od Výstaviště Holešovice

A co u nás?

Dlužno ovšem podotknout, že planetárium nedělá jen samotný přístroj, byť je nejdůležitější součástí, ale i budova a projekční sál. A právě to souviselo s pomalejším rozšířením planetárií ve světě i u nás, kde v historii musíme jít až do padesátých let. Praha sice přístroj dostala v roce 1954, na stavbu objektu však nebyly peníze. A tak se veřejnost dočkala až 20. listopadu 1960, kdy bylo otevřeno planetárium ve Stromovce. Dnes je největším v Česku a poskytuje nejvyšší rozlišení v Evropě. Kromě něj je u nás i několik dalších planetárií, která jsou součástí hvězdáren a kde si můžete nerušeně vychutnat krásu hvězdné oblohy.

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.