Pikantní smaženky
Je to tak trochu z nouze ctnost, když toho v spíži ani v ledničce moc není.
Suroviny:
8-10 plátků chlebíčkové veky
2 vajíčka
šálek strouhaného sýra
asi 1 lžíce hladké mouky
kečup
chilli koření
sójová omáčka
olej na smažení
rajčata na ozdobu
Postup:
- Umícháme těstíčko z vajec, mouky, kečupu, chilli koření, strouhaného sýra a sójové omáčky. Pokud chceme mít těstíčko nadýchanější, umícháme ho ze všech surovin jen se žloutky, z bílků ušleháme sníh a ten nakonec do těstíčka zlehka vmícháme.
- Plátky veky obalíme v těstíčku a hned v rozehřátém oleji smažíme po obou stranách. Hotové chlebíčky zdobíme plátky rajčat.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.