Pikantní smaženky

Je to tak trochu z nouze ctnost, když toho v spíži ani v ledničce moc není.

Suroviny:

8-10 plátků chlebíčkové veky

2 vajíčka

šálek strouhaného sýra

asi 1 lžíce hladké mouky

kečup

chilli koření

sójová omáčka

olej na smažení

rajčata na ozdobu

Postup:

  1. Umícháme těstíčko z vajec, mouky, kečupu, chilli koření, strouhaného sýra a sójové omáčky. Pokud chceme mít těstíčko nadýchanější, umícháme ho ze všech surovin jen se žloutky, z bílků ušleháme sníh a ten nakonec do těstíčka zlehka vmícháme.
  2. Plátky veky obalíme v těstíčku a hned v rozehřátém oleji smažíme po obou stranách. Hotové chlebíčky zdobíme plátky rajčat.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.