Perníkový chlebíček

Použijeme žitnou mouku.

Ingredience
  • 250 g celozrnné, jemně mleté žitné mouky
  • 300 ml mléka
  • 120 ml oleje
  • 120 g cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vejce
  • 1/2 kypřicího prášku do perníku
  • 1 lžíce medu
  • případně tuk a mouka do formy, cukr moučka na posypání

Postup:

  1. Do mléka vmícháme med, aby se rozpustil, pak vmícháme olej a vejce.
  2. Do mouky vmícháme cukr, kakao a kypřicí prášek.
  3. Tekutou směsí zaděláme těsto a hned vlijeme do silikonové formy nebo formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané tukem a vysypané moukou.
  4. V mírnější troubě (150-155 stupňů) pečeme asi tři čtvrtě hodiny. A jako vždy uděláme test špejlí, je-li už těsto propečené. Po zapíchnutí a vytažení by špejle měla být suchá. Zchladlý moučník můžeme poprášit cukrem moučkou nebo polít polevou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.