Perník se šípkovou
Nejen kanec může být se šípkovou, ta se hodí i do perníku.
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- tři čtvrtě hrnku cukru a 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 1 hrnek mléka
- 2-3 lžíce rozpuštěného másla nebo hery
- 2 lžíce kakaa
- 1 kypřicí prášek do perníku nebo 1 kypřicí prášek a lžíce perníkového koření
- šípková marmeláda, případně tuk a mouka do formy
Postup:
- Předem vymažeme a moukou vysypeme dortovou formu (průměr 24 cm) nebo ji vyložíme pečicím papírem. Zapneme troubu na střední stupeň.
- Vejce ušleháme s cukry, přidáme rozpuštěné – ale ne horké – máslo, mléko a nakonec vešleháme mouku s kakaem a kypřicím práškem.
- Těsto vlijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 40 minut, uděláme test špejlí, jestli už se těsto nechytá a je tedy propečené.
- Po zchladnutí prokrojíme, namažeme šípkovou marmeládou a necháme proležet.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.