Pepř není jen koření – je plný vitaminů a minerálů

Pepř černý Tellicherry

Pepř pochází z Indie. Indové, Řekové a Římané mezi sebou s pepřem čile obchodovali. Arabská legenda zase vypráví o tom, že černý pepř byl pěstován mezi stromy v lese v Indii, kde ho hlídali hadi. Ti zaháněli lidé ohněm, aby koření získali. A právě při tomto ohnivém procesu prý toto koření zčernalo. Že ale můžeme pepř zařadit mezi ty nejzdravější potraviny, o tom se žádná legenda nezmiňuje.

Černý pepř je tak univerzálním kořením, že ho používají téměř všechny světové kuchyně. Kuličky pepře jsou cenným zdrojem vitamínu K, vápníku, chromu, i železa.

Pojďme se podívat na několik úžasných benefitů tohoto koření. Tělo vylučuje kyselinu zvanou kyselina chlorovodíková, která je nezbytná pro proces trávení. Černý pepř zvyšuje vylučování této kyseliny, což usnadní trávení jídla. Stimuluje také pocení a močení – tím pomáhá odstraňovat jedy z těla.

Variace pepřů

Černý pepř je něco jako lék proti nadýmání, jednoduše podporuje dobré zdraví našeho střeva, odrazuje tělo od tvorby střevního plynu.

Pepř také uvolňuje hlen, takže ho můžeme doporučit jako lék proti kašli. Jak si ho připravíme? Když máte kašel, přidejte čtvrtinu lžičky pepře do polévkové lžíce plné medu, důkladně promíchejte a snězte.

Spustit audio

Související