Čekanka je krásná a zdravá. Použít ji můžete celou – od květů přes listy až po kořen
Modré květy jí daly český název čekanka, protože připomínají modré dívčí oči, které čekají na návrat milého. Dokáže vydržet i přes velmi suchá léta a najdete ji kdekoliv na světě, tedy kromě mrazivých zemí.
Čekanka je velice cennou léčivou bylinou. Využít se přitom dají vlastně všechny její části.
Noste při sobě čekanku, z vaší cesty možná zmizí starosti.
Když se potřete šťávou z čekanky, prokáže vám možná vlivná osoba laskavost.
Čekanka podporuje skromnost a pomůže zapomenout na nešťastnou lásku.
Čekanka možná pomůže, jestliže se chcete stát se neviditelnými.
Čekanka možná otevře všechny zámky, má to jeden háček, musí být utržená v pravé poledne, v den letního slunovratu, v tichosti a zlatým nožem.
Kořeny jsou ale plné inulinu, a to až z 20 %. Čím starší a vyvinutější kořen, tím více ho tam je. Je vlastně náhražkou cukru, který se získává z cukrové řepy. Je to dokonce výraznější sladidlo než sacharóza. Dokonce i květ čekanky má spoustu cukru. Navíc výplach z květů uleví při zánětu spojivek.
Z praženého mletého kořene si můžeme připravit lahodný nápoj místoklasické kávy. Cikorka je stejně lahodná a navíc zdravější. Je vhodná i pro malé děti a kojící matky, protože stimuluje tvorbu mateřského mléka. Podporuje také proces trávení a vylučování žluči a působí příznivě při potížích s játry a slinivkou.
Takže: jak na to? Nápoj připravíme tak, že nasypeme čerstvou cikorkovou směs do vroucí vody a hned nádobu odstavíme. Dál nevaříme, ztratila by se chuť i vůně. Po 3 minutách přecedíme. Můžeme dochutit mlékem a cukrem.
Související
-
Čekanku sejeme na jaře a v létě; v zimě se bude hodit
Pěstování zdravé, křehké a chutné čekanky není obtížné. Seje se na jaře a v létě, v zimě zpestří jídelníček. Syrová je výborná do salátů, dá se i vařit, napařovat n...
-
Jak si pročistit organismus po vánočních hodech? Pavel Maurer...
Pomalu se k nám blíží nekompromisní „vánoční detox“! Pokud jste se trochu přejedli, máte plná bříška a špatné svědomí – nabízím unikátní čistící program a dobré rad...
-
Čekanka je u nás dosud nedoceněnou lahůdkou. Máme tipy, jak ji využít v kuchyni
Bledě modré květy se nám vybaví, když se řekne čekanka obecná. Z polní rostlinky však byla vyšlechtěna čekanka listová se světle žlutými puky, která se hodí do kychyně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.