Pečený bůček se zelím
To je taková česká zimní klasika.
Ingredience
- 500-600 g pěkného bůčku
- sůl
- kmín
- 1 bílé zelí
- 2 středně velké cibule
- 2-3 lžíce másla
- ocet, cukr
Postup:
- Maso opláchneme, osušíme, povrch s kůží nakrájíme na proužky nebo čtverečky, lépe se pak vypeče sádlo. Osolíme, okmínujeme a dáme do pekáče. Mírně podlijeme a v předehřáté troubě pečeme. Nejdřív víc zostra, po půlhodině oheň trochu stáhneme a dopékáme.
- Zelí nakrájíme na nudličky, v hrnci osolíme, okmínujeme a zalijeme vodou. Vaříme ne úplně do měkka, nemělo by být rozblácené.
- Obě cibule nakrájíme nadrobno a jednu osmahneme na másle pěkně do jemně zlatova.
- Uvařené zelí scedíme, vmícháme do něj osmahnutou i syrovou cibuli, podle chuti dosolíme a doladíme octem a cukrem. Zpočátku raději méně.
- Maso nakrájíme na plátky, podáváme s velkou porcí zelí a houskovými nebo bramborovými knedlíky.
Související
-
Nebeský bůček
Suroviny: 750g bůčku, půlka větší hrušky, půl lžičky zázvoru, 2 stroužky česneku, 1 malá cibulka, 5 lžic sojové omáčky, 4 lžíce bílého vína, 2 lžíce sezamového semí...
-
Vařený bůček
To by až takový zázrak nebyl, ale obalený v kořenící směsi, to už k zázraku daleko nemá.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka