Pečený bůček se zelím

Česká klasika, která jednou za čas potěší i ty, kteří hlídají kilojouly.

Suroviny:
500 g bůčku
2 větší cibule
půl hlávky zelí
sůl
kmín
ocet
2 lžíce másla

Postup:

1. Knedlíky pro tentokrát připravíme ze sáčku.

2. Maso opláchneme, osolíme, okmínujeme, dáme do pekáčku, trochu podlijeme a dáme do trouby péci. Zhruba za hodinu přidáme jednu nakrájenou cibuli a dopékáme.

3. Mezitím si nakrájíme zelí, dáme ho do hrnce, osolíme, okmínujeme a zalijeme vodou. Uvaříme ne úplně do měkka.

4. Na pánvičce rozpustíme máslo, mírně do zlatova na něm osmažíme polovinu nakrájené cibule, druhou polovinu nakrájené cibule odložíme.

5. Uvařené zelí scedíme, vmícháme do něj syrovou i osmahnutou cibuli, podle chuti zakapeme octem a vyladíme troškou cukru, případně dosolíme.

6. Na talíře pak položíme plátky masa vedle knedlíků, přidáme zelí a přelijeme výpekem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.