Vařený bůček
To by až takový zázrak nebyl, ale obalený v kořenící směsi, to už k zázraku daleko nemá.
Suroviny:
1 kg pěkného libového bůčku
5-6 stroužků česneku
4-5 bobkových listů
8 celých pepřů
sůl
kořenící směs:
1 palička česneku – podle chuti
1 lžička mletého pepře
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžička grilovacího koření
1 lžička worcesteru
event. 1 lžička karí
3-4 kapky tabasca
sůl
Postup:
1. Bůček dáme vařit do osolené vody, přidáme bobkové listy, celý pepř a stroužky česneku. Vaříme asi hodinu.
2. Zatímco se maso vaří, připravíme si kořenící směs: utřeme česnek se solí a přidáme veškeré další koření.
3. Uvařené maso necháme jen mírně zchladnout, ještě za tepla ho ze všech stran potřeme kořenící směsí a zabalíme do alobalu.
4. Necháme zcela vychladnout a teprve pak uložíme do ledničky a necháme den, dva proležet. Podáváme nakrájený na plátky a s dobrým chlebem.
Kuchař: Merylas
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.