Pečený bůček s melounem

Suroviny: 600g vepřového prorostlého bůčku, 500g červeného melounu, 2dc černého piva, 1dc rumu, 3 polévkové lžíce marmelády (švestková nebo rybízová), 6 stroužků česneku, trocha cukru, trocha citrónové šťávy, mletý pepř a sůl.

Postup: Meloun oloupeme, nakrájíme na kostky asi tak 3x3 cm. Vepřový bůček nakrájíme také na kostky, které osolíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem.Takto připravený bůček dáme do mísy, zalijeme rumem, přiklopíme a necháme do druhého dne v chladu. Druhý den masové kostky rozložíme do pekáčku, přelijeme je pivem, přiklopíme a pečeme v troubě při 170 stupních asi 60 minut. Občas to promícháme. Potom pekáč odklopíme, přidáme polovinu melounů a společně to dopečeme doměkka a dozlatova. Těsně před koncem (asi 5 minut) přidáme druhou polovinu melounu. Vypečenou šťávu slijeme do kastrůlku, vmícháme do ní marmeládu a krátce povaříme. Dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.